Helyi közélet

2012.07.01. 10:23

Ellehetetlenítik a fogyatékkal élők életét!

Nyíregyháza - A megszorítások a fogyatékkal élő embereket is elérték. Nem elég, hogy legalább egy évtizede nem emelkedik a fogyatékossági támogatás és a vakjáradék mértéke, az árak és az infláció ugyanakkor megállíthatatlanul növekszik.

Nyíregyháza - A megszorítások a fogyatékkal élő embereket is elérték. Nem elég, hogy legalább egy évtizede nem emelkedik a fogyatékossági támogatás és a vakjáradék mértéke, az árak és az infláció ugyanakkor megállíthatatlanul növekszik.A kormány újabb és újabb csapásokkal sújtja a legkiszolgáltatottabb embereket. Már nemcsak a III. csoportú rokkantakat, hanem az I. és a II. csoportba tartozókat is berendelik komplex felülvizsgálatra. Már az is felháborító volt, hogy a végtaghiányos embereket, illetve a teljesen vakokat kötelező felülvizsgálatokra „ugráltatták”, ez azonban minden határon túl megy! Az I. csoportba tartozó rokkantak saját ellátásukra sem képesek, komolyan úgy gondolja a kormány, hogy ők lesznek a magyar piacgazdaság motorjai?

A bértámogatásokat, dotációt is megszüntették, amely a vállalatokat motiválta a fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.

A rehabilitációs hozzájárulást szintén a fogyatékos emberek hátrányára csökkentették, még a lehetőségtől is megfosztva őket, hogy a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedhessenek.

A védett és akkreditált foglalkoztatókat ezzel párhuzamosan olyan helyzetbe hozták, hogy a lehető legkevesebb embert tudják foglalkoztatni, vagy akár tevékenységük megszüntetésére kényszerülnek.

Summa-summarum: a kormány lépései alapján felmerül a kérdés, hogy céljuk az összes létező munkahely felszámolása, amely a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatná? Egyre vékonyabb a szociális háló, most pedig ezt a kis alamizsnát is elveszik tőlünk, mi- közben méltóságunkat is lábbal tiporják! Erre miért nem figyel fel a kedves Európai Unió? Az Európai Bizottságot csak az érdekli, hogy a jegybank elnökének nehogy csökkenjen a fizetése? A felvetett probléma több százezer fogyatékkal élőt, megváltozott munkaképességűt érint, közvetve mintegy 1 millió emberről beszélhetünk!

Petrus József foglalkoztatási és rehabilitációs jogi tanácsadó, Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában