Helyi közélet

2012.07.18. 13:38

Gumicsont vagy valódi értékmérő?

Egyetlen egyszer sem kért szót a parlament tavaszi ülésszakán 35 országgyűlési képviselő – derül ki az MTI összesítéséből. A legtöbbet megint az LMP-s Schiffer András és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás beszélt, Orbán Viktor szószátyárságban a 43. a listán.

Egyetlen egyszer sem kért szót a parlament tavaszi ülésszakán 35 országgyűlési képviselő – derül ki az MTI összesítéséből. A legtöbbet megint az LMP-s Schiffer András és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás beszélt, Orbán Viktor szószátyárságban a 43. a listán.Több mint harminc képviselő egyszer sem szólalt fel a parlament tavaszi-nyári ülésszakán, közülük öten pedig 2010 tavasza óta szótlanok az ülésteremben. A legtöbbet és a legtöbbször az LMP-s Schiffer András, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és a szocialista Göndör István beszélt. Orbán Viktor miniszterelnök 43-szor szólalt fel az elmúlt fél évben, és ezzel éppen 43. a listán.

A legtöbbször, 192 alkalommal szót kérő Schiffer András összesen csaknem 14 órát beszélt. Őt Gaudi-Nagy Tamás követi, akinek 166 felszólalása 12 és fél órán át tartott. Az összegzés szerint 34 képviselő nem szólalt fel egyszer sem az első félév 54 ülésnapján, köztük három Szabolcs megyei képviselőt találunk: dr. Karakó Lászlót, dr. Simon Miklóst és dr. Kovács Ferencet – Nyíregyháza polgármestere az egész ciklusban, azaz 2010 tavasza óta egyetlenegyszer sem szólalt fel.

– A parlamenti felszólalások számáról és időtartamáról árulkodó statisztika közkedvelt gumicsontja az országos és a helyi sajtóknak. A nyári uborkaszezonban napokig, hetekig képesek elrágódni azon, mennyire voltak aktívak a honatyák a parlamenti ülésszakok alatt. Csakhogy ez keveset, sőt, szinte semmit sem árul el egy-egy térségi egyéni országgyűlési képviselő valódi teljesítményéről, arról a küzdelmes, nem kevés erőfeszítést kívánó munkáról, amit polgármesterként a települése fejlődéséért, képviselőként pedig a választókerületében élők boldogulásáért tesz! – fejtette ki dr. Karakó László. A térség egyéni országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az elért eredmények, a megvalósult, illetve kilátásban lévő munkahelyteremtő beruházások sokkal beszédesebbek a felszólalások számánál, szeretné, ha ez alapján ítélnék meg munkáját a szabolcsiak.

Tukacs István örül a jó eredménynek, elmondása szerint nem véletlenül hallatta az átlagnál többet a hangját – főként gazdasági ügyekben szólalt fel, mint például a jövő évi költségvetés, vagy a tranzakciós illeték. – Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének tagja vagyok, így az ezzel kapcsolatos témák során kerülök előtérbe. Én nemcsak a hétfői, szavazásra kijelölt napon vagyok a Parlamentben, hanem a hét többi ülésén is. Két olyan téma volt, amikor foganatja is volt annak, amit mondtam. Az egyik a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos jogszabály megalkotása volt, a másik pedig a gyermek- és közétkeztetés szigorításával kapcsolatos. Ez a határozat-tervezet majd csak ősszel kerül az Országgyűlés elé – fogalmazott Tukacs István.

Dr. Kiss Sándor (Jobbik) nem szereti a szócséplést, igyekszik tartalmasan és építő jelleggel beszélni. – Rengeteg módosítót adtam be, általában azokat indokoltam meg szóban is a képviselőtársaim előtt. Ezeknek a beadványoknak a nagy részét a kormánypárt is támogatta, amit nagy sikernek tartok. Én az egészségügyi bizottság tagja vagyok, ez a szakterületem, de igyekszem minden témában otthonosan mozogni. A Btk.-hoz és a kéményseprő-díjak megallapításával kapcsolatos törvényhez beadott módosítóim is nyitott fülekre találtak – összegezte parlamenti munkáját a jobbikos dr. Kiss Sándor.

Magvas mondanivalóval készül a következő ülésszakra

Dr. Simon Miklós is azon térségi országgyűlési képviselők egyike, aki egyetlen alkalommal sem kért szót a parlament legutóbbi ülésszakán. Nyírbogát polgármestere ezt így magyarázta: – Egy képviselő munkája igen sokrétű: a bizottsági munkától kezdve az indítványok benyújtásán és a felszólalásokon keresztül az önkormányzati és kistérségi problémák megoldásáig, a választópolgárok mindennapi személyes problémáinak megoldásáról nem is beszélve, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ennek maradéktalanul eleget tenni bizony nem könnyű feladat. A tavaszi ülésszakon – ellentétben a korábbiakkal – valóban nem szólaltam fel, a következőben azonban várhatóan pótolom a „lemaradást”, de nem a kedvezőbb statisztika miatt, hanem azért, mert a munkámnak más szegmense kap majd hangsúlyt, ami megkívánja, hogy nagy nyilvánosság előtt is szóljak a képviselőtársaimhoz és a parlamenti tudósításokat nyomon követő nézőkhöz, hallgatókhoz – hangsúlyozta dr. Simon Miklós.

2012 tavaszi és nyári ülésszak

Képviselő neve, pártja

Felszólalások száma

Felszólalások időtartama 

Dr. Apáti István (Jobbik)

46 

2 óra 28 perc

Dr. Budai Gyula (Fidesz-KDNP)

79 

4 óra 22 perc

Dr. Czomba Sándor (Fidesz-KDNP)

43 

3 óra 21 perc

Fülöp István (Fidesz-KDNP)

22 perc

Dr. Gyüre Csaba (Jobbik)

41 

3 óra 32 perc

Jakab István (Fidesz-KDNP)

7 perc

Juhász Ferenc (MSZP)

17 perc

Dr. Karakó László (Fidesz-KDNP)

0

Dr. Kiss Sándor (Jobbik)

58 

3 óra 37 perc

Dr. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP)

0

Kozma Péter (Fidesz-KDNP)

19 perc

Lakatosné Sira Magdolna (Fidesz-KDNP)

11 

53 perc

Lipők Sándor (Fidesz-KDNP)

10 

27 perc

Román István (Fidesz-KDNP)

9 perc

Dr. Seszták Miklós (Fidesz-KDNP)

6 perc

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP)

37 perc

Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP)

Dr. Tilki Attila (Fidesz-KDNP)

14 perc

Tukacs István (MSZP)

59 

3 óra 2 perc

Dr. Veres János (MSZP)

13 

1 óra 6 perc

Dr. Vinnai Győző (Fidesz-KDNP)

47 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában