Helyi közélet

2012.07.30. 11:01

Hatalmas érdeklődés övezte a Paraszt Olimpiát is

Szamoskér - Szamoskér rendezvénytörténete értékes fejezettel gazdagodott.

Szamoskér - Szamoskér rendezvénytörténete értékes fejezettel gazdagodott.

„Hegedűszó, furulyaszó, cimbalom. Van-e még, kit a búbánat terhe nyom?”. A költői mondatokra Szamoskéren mindenki egységesen felelte: Nincs! Milyen igazuk is volt, hiszen nyugodtan lehet mondani, de leírni sem árt, hogy aki a forró júliusi napon a kis szatmári településre ellátogatott, felejthetetlen élményekkel térhetett onnan haza. Az Ifjúsági Kezdeményezések Szatmárban programsorozatuk immáron a második helyi rendezvény lebonyolítását tette lehetővé a községbeliek számára.

Ahogyan az elsőt, úgy a második találkozót is ugyanazon gondolatok ébresztették, amely elképzelések a helyi identitástudat erősítését és a hagyományaik megőrzésének jegyeit célozták meg, azzal az eltökélt szándékkal, hogy a hagyomány ne a hamu imádatát jelentse, hanem a tűz továbbadását.

„Korán reggel egy miniolimpiába csöppentek az emberek. A Paraszt Olimpia elnevezésű ügyességi sorversenyt hatalmas érdeklődés övezte, sőt, a pálya mellett a szurkolók is együtt éltek a csapatokkal, és azok minden versenyszámával” - mondta Teremi László, Szamoskér polgármestere.

„Volt itt asszonycipeléstől kezdve gumicsizma- és sodrófahajító verseny, de talicskában tolásra, tojáshordásra kanálban, valamint kukoricamorzsolásra úgyszintén sort kerítettünk. A főzőcsapatok ezzel párhuzamosan készítették a finomabbnál finomabb ételeket, a hagyományőrzőknek is kedveztünk, ugyanis az egész napos forgatagban lovas és íjászbemutatót és gólyalábasokat is lehetett látni” - tette hozzá Szögyényi Imre, az esemény egyik szervezője. A délutáni ünnepélyes megnyitón Szamoskér szülötte, díszpolgára, dr. Bölcskei Gusztáv mondott köszöntőt, mely hivatalos rész után nyitotta meg kapuit a fellépők előtt a nagyszínpad. Az érdeklődők többek között láthatták és hallhatták a Szatmár Táncegyesületet, a Porcsalmai Népdalkört, a Gabrien Ifjúsági Tánccsoportot, a Nyunyic Egyesület tagjait, hazai vonalon a Szamoskéri Nőegylet, illetve Ifjúsági Klub képviselte a vendéglátókat. Az est fénypontja a Csík Zenekar volt.

Széles Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában