Helyi közélet

2012.07.07. 09:41

Kormányzati akciótervet fogadtak el a parlagfű ellen

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) - Bevonnák a közfoglalkoztatottakat a parlagfű-mentesítésbe, illetve megvizsgálják az elítéltek foglalkoztatásának lehetőségét a fertőzött területek csökkentése érdekében - ezek az intézkedések is szerepelnek a kormány által elfogadott, parlagfű elleni rövid és középtávú védekezési akciótervben.

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) - Bevonnák a közfoglalkoztatottakat a parlagfű-mentesítésbe, illetve megvizsgálják az elítéltek foglalkoztatásának lehetőségét a fertőzött területek csökkentése érdekében - ezek az intézkedések is szerepelnek a kormány által elfogadott, parlagfű elleni rövid és középtávú védekezési akciótervben.A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányhatározat azt is tartalmazza, hogy a közterületek gyommentesítését végző alkalmazottaknak munka- és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell átesniük.

A 2012–2020-as időszakra vonatkozó akcióterv szerint az allergiás, illetve asztmás megbetegedésben szenvedők számának növekedése miatt még az idén felülvizsgálják a parlagfüves területek hatósági felderítési rendjét, és egyszerűbb, hatékonyabb eljárási, illetve szankcionálási rendszert dolgoznak ki. A megyei kormányhivatalok megfelelő szakigazgatási szervei júliustól szeptemberig folyamatosan ellenőrzik a külterületek parlagfű-mentességét.

Megvizsgálják a lakossági parlagfű-bejelentő rendszer bevezetésének lehetőségét, illetve a feladatok között szerepel a pollenmonitorozó hálózat fenntartása és fejlesztése is. A parlagfű-mentesítés kérdését beépítik a Nemzeti alaptantervbe.

A 2014-re előírt feladatok között szerepel egyebek között a parlagfű-mentesítést ösztönző rendszer kidolgozása a földtulajdonosok, mezőgazdasági termelők részére.

Az akcióterv szerint 2014–2015-ben folytatnák a megkezdett munkát a teljes mentesség elérése érdekében, különös figyelemmel az állami és az önkormányzati mezőgazdasági területekre, illetve egyéb, állami és önkormányzati kezelésben lévő területekre.

2016–2020-ban értékelik az előző évek munkáját, és a hatékonynak bizonyult intézkedéseket a szükséges korrekciók után továbbra is alkalmazzák.

Az érintett miniszterek a kormányhatározatban foglalt akcióprogram végrehajtásáról évente készítenek majd beszámolót.

A kormányhatározat a közzétételét követő napon lép hatályba.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában