Helyi közélet

2012.07.28. 11:46

Lovasbaleset után kezdett igazán repülni

Nyíregyháza - Egy érdekes ember a tagja az angol válogatottnak a X. motoros műrepülő VB-n sokan nem is hiszik, hogy John Askew pilóta.

Nyíregyháza - Egy érdekes ember a tagja az angol válogatottnak a X. motoros műrepülő VB-n sokan nem is hiszik, hogy John Askew pilóta.

Egy szakember mesélte, hogy van itt a versenyen egy induló, aki csak látszólag szenved hátrányt amiatt, hogy kerekesszékkel közlekedik a földön, annál inkább fürge a levegőben. John Askew semmilyen segítséget nem fogad el, maga mossa a repülőjét, segítség nélkül száll be a fülkébe. Amikor beszélni szerettünk volna vele, a fair úriember csak egyet kért, előtte hagy nézze meg barátja Tom Bennet repülését, utána készséggel állt rendelkezésre. Elmondta: a barátom repülését elnézve azt mondhatom, TOP 10-es!

Önmagamtól meg azt várom, hogy az összetettben bejutok a legjobb 10 versenyző közé, az egy jó eredmény lenne számomra. - Acélos lélekkel nem kerülgetve a nehéz kérdést, maga kezdte elmesélni, hogy miért került kerekesszékbe: húsz éve repülök. 1994-ben lezuhantam lovaglás közben a lóról, és emiatt egy ideg megsérült, és nem tudtam mozgatni a lábaimat, ekkor kerültem kerekes székbe. Előtte már repültem, de igazán ezt követően kezdtem komolyabban repülni. Ehhez a gépet némileg át kellett építeni, ugyanis a repüléshez általában két kézre és a két lábra egyaránt szükség van. Az én gépemen azt a megoldást választottuk, hogy a lábbal kezelt kormányokat és a féket felhoztuk a műszerfalig, az egyik kezemmel ezeket a másikkal a botkormányt kezelem. A gázadás maradt ki, azt pedig pneumatikus gázkarral oldottuk meg. A gépem vezetése bonyolultabb, nehezebb mint másoknak, de én ezt így tanultam meg, így nekem ez a természetes. A gépem egy fa építésű szénszálakkal erősített műanyag gép, ami világon a legjobbak között említhető. A csapattól azt várom, hogy az első öt között végzünk.

A pénteki versenynapot félbe kellett szakítani, mert egy heves de nem túl hosszú zápor mosta fel a kifutót. A szép számban kiérkezett látogatók gyakran tapsolták meg a sikeresen landoló, és előtte szépen repülő pilótákat.

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában