Helyi közélet

2012.07.04. 15:02

Összevonják a tagkórházakat

A holding tények: szerkezeti átalakítás, intézmény-összevonás, csoportos létszámleépítés, ágazati béremelés.

A holding tények: szerkezeti átalakítás, intézmény-összevonás, csoportos létszámleépítés, ágazati béremelés.

– Nem fűnyíró elv alapján, hanem a racionális gazdálkodás és szükségesség alapján kezdődött el a szerkezeti átalakítás a megyei Egészségügyi Holdingnál (EH), melynek eredményeként első körben az indokolatlanul túlméretezett, elsősorban háttérszolgáltatásokat ellátó Zrt. nyolc vezetőjének szűnt meg a munkaviszonya közös megegyezéssel – jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón Mangol Csilla, az EH Zrt. áprilisban kinevezett vezérigazgatója.

– Az 537 embert foglalkoztató Zrt.-nél további 30 százalékos létszámcsökkenést tervezek. Ez csak terv, mert a szakértői vizsgálatok eredményétől függ a leépítés végleges mértéke – folytatta a vezérigazgató és hozzátette: a négy tagkórházban nem lesz elbocsátás. A cél minden dolgozó megtartása, minden munkahely megőrzése.

Két intézménnyé olvad össze a négy kórház

Az átalakítás része, hogy a cégjogi változások eredményeként 2013. január elsejétől két intézménnyé olvad össze a négy kórház. – Nem szűnik meg egyetlen kórház sem, nem lesz intézménybezárás, minden ellátás megmarad, de összevonjuk a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórházzal, valamint a Mátészalkai Területi Kórházat a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdővel – mondta Mangol Csilla. Mint kiderült, a 2011-es beszámolók alapján egyértelművé vált, hogy a tagkórházakat önállóan, a jelenlegi finanszírozás mellett életképesen nem lehet fenntartani, az összevonással viszont ez elérhető és a minőségi betegellátás sem sérül. A vezérigazgató határozottan cáfolta, azt a korábban sokat hangoztatott „tényt”, hogy az országos átlaghoz képest megyénk 21 százalékkal kevesebb finanszírozást kap. A nyár végén, ősz elején az orvosszakmai integrációhoz érkező átszervezésektől a finanszírozási problémák megoldást, az ellátásbeli különbségek megszüntetését és több száz millió forintos megtakarítást remél a menedzsment.

– A második legnagyobb ágyszámú megye maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg, s a TVK (teljesítmény volumen korlát: az OEP által finanszírozott, havonta elvégezhető műtétek száma) nem csökken, a bevételi oldal adott és változatlan – említette a vezérigazgató. Az adósságállomány nagyságát firtató kérdésre elhangzott: 3 és 5 milliárd forint között van, ami a közgazdász végzettségű vezető szerint magas, főként ha azt nézzük, hogy a holding a működés szempontjából korszerű struktúrának számít. Érdeklődésünkre elhangzott, hogy a holdingban korábban létrehozott kft.-k közül csak azok maradnak meg, amelyek valós és értelmes feladatot látnak el, a többit megszüntetik.

Mindenki megkapja a béremelést

Lapunk kérdésére, hogy a július elsejétől érvényes progresszivitási szinteknek képesek lesznek-e megfelelni a kórházaink és az osztályok Mangol Csilla azt válaszolta, hogy a magas progresszivitási szintek elismerik a magasan kvalifikált orvos és szakember gárdánkat, most az a menedzsment feladata, hogy a minimumfeltételeket mindenhol megteremtsék. A vezérigazgató elismerte, hogy ahogy az országban mindenhol, a megyében is van orvoshiány, de mint mondta: lehetőség van arra, hogy az orvosaink közreműködőként más tagkórházainkba is bedolgozzanak, amivel kezelni lehet a problémát.

– Mind a négy tagkórházunk pályázata sikeres volt, a legmagasabb összeget nyertük meg, így erre az évre 184 millió forintot kaptunk munkatársaink bérkompenzációjára – mondta Mangol Csilla. – El akarom oszlatni azt a tévhitet, hogy a gazdasági társaságokban dolgozók nem jogosultak ágazati béremelésre. Mindenki megkapja a jogszabályban meghatározott módon és mértékben a béremelést, ez idén összesen 550 millió forint lesz – jelentette ki a Zrt.-ben és a tagkórházakban összesen több mint 4700 embernek munkát adó, s ezzel az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító gazdasági társaság vezetője. (A parlament június 18-ai döntése, hogy januárig visszamenőlegesen jár az egészségügyi ágazatban orvosi munkakörben dolgozóknak és szakdolgozóknak a béremelés, amit az augusztusi bérükkel kapnak meg. KM, június 21.) – Az átalakításokat, átszervezéseket úgy kell megoldanunk, hogy abból a betegek semmit se érzékeljenek, nem sérülhet a betegbiztonság és az ellátás minősége sem – fogalmazott Mangol Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában