Helyi közélet

2012.07.02. 16:15

Újabb vandalizmus a Vár utcában Kisvárdán

Kisvárda – Elszomorító látvány fogadta, az elmúlt hét végén, szombat reggelre, Kisvárdán a Vár utca Várhoz közelebbi részén a Várba, Várfürdőbe igyekvőket.

Kisvárda – Elszomorító látvány fogadta, az elmúlt hét végén, szombat reggelre, Kisvárdán a Vár utca Várhoz közelebbi részén a Várba, Várfürdőbe igyekvőket.Az elmúlt napokban szépen rendbetett út menti padka részen 33 betonból készült virágláda nyert elhelyezést frissen ültetett virágokkal. Mintegy tucatnyi virágládát –mely üresen is két emberes– beton talpakra helyezték a nehezebb mozgatás miatt. A virágládák felborongatva, bedobálva a füves területre.

Betontalpak az utca közepén

A betontalpak, az utca közepén széttöredezve még forgalmi akadályt is jelentettek az arra közlekedőknek. Több virágtartóból a virágok kidobálva. Nem úszta meg rombolás nélkül a közelmúltban, a színházi fesztivál előtt, feltöltött és bevirágosított terület sem. A virágok tövestől kitépve, megtaposva. A Vár–tó, figyelmeztető tábláit, letörték, elhajlongatták.

Kisvárda város önkormányzata, polgármesteri hivatala, s a munkálatokat végző parkfenntartási részlegének dolgozói, akik a közterületi parkfenntartási, zöldfelület ápolási munkákat végzik, mindent (az anyagiakat is ideértve) elkövetnek azért, hogy a város zöldfelületeiket esztétikusabbá, vonzóbbá tegyék, áldozatvállalásukkal, kétkezi munkájukkal. Ezek a munkások szombat délelőttjük egy részét a romok, eltakarításával, a helyreállítással töltötték, hogy ne a vandalizmus látványának részesei legyenek a fesztiválzáró rendezvényre érkezők.

A törvény szigorával

A rendőrség is helyszínelt. Az 1978. évi IV. törvény: „184. § (1) Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével,…a közúti közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Amíg folytak a romeltakarítási munkálatok még a gyalogosok sem tudtak közlekedni az utcán, a padkára szorultak.

Közös összefogással

A költségek és az emberi munka eredményét néhány, magáról megfeledkezet, emberi mivoltukból kivetkőzött, /emberek?, emberi csoportok?/ vandálok nemtörődömsége, felelőtlen cselekedete teszi semmissé.

Valamit tenni kellene az ilyen viselkedési zavarral, erejének fitogtatásával kárt okozók ellen. Talán közös összefogással, valamilyen diszkó utáni éjjeli ellenőrzések megteremtésével, de a szülők is rákérdezhetnének fiataljaikra, egy–egy ilyen károkat okozó eset tudomásulvételét követően.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában