Helyi közélet

2012.08.14. 15:27

Bulgária még mindig kedvelt úticél

Nyíregyháza - Van aki a tenger miatt, van aki világot látni megy külföldre.

Nyíregyháza - Van aki a tenger miatt, van aki világot látni megy külföldre.Az idei nyáron a belföldi és a külföldi üdülések közül is a legolcsóbbakat keresik a nyaralók. Sokan a helyszínre autóval mennek, és a többség az étkezést is maga oldja meg – írja hétfői számában a Magyar Nemzet. 

Sem a belföldi, sem pedig a külföldi utak szervezői és szállásadói nem lehetnek elégedettek az idei nyárral. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy az átlagos üdülések iránt a szokásosnál sokkal kevesebben érdeklődtek hazánkban, mint korábban. – Az idén kizárólag a legszerényebb nyaralások voltak keresettek, ezeket leszámítva szinte minden területen visszaesés volt – mondta a Magyar Nemzetnek egy utazási iroda vezetője.

Évről évre csökken a forgalom

Felkerestünk több nyíregyházi utazási irodát, és arra kértük őket, értékeljék a lassan véget érő nyaralási szezont. A Nyírség utazási iroda részéről Asztalosné Éva szervező és idegenvezető volt segítségünkre. – Két fő turista típust különítenék el, az egyik az a fajta, aki kulturális körutazásra vágyik. Ilyet szervezünk Olaszországba, Svájcba, de akár Spanyolországba is. Egy példát említve: Rómát, Firenzét és Velencét érintő út félpanzióval körülbelül 150 ezer forintba kerül egy főnek, ebben benne van maga az utazás is. A török riviéra, Tunézia és Egyiptom is népszerűek, de évek óta jól bevált úticél Bulgária is. Ezeket inkább azok választják, akik napsütésre és tengerre vágynak, nem ritka ebben az esetben, hogy az ügyfél az „all inclusive” ellátást keresi. Előnyös, hogy az előbb említett országokat már Debrecenből is el lehet érni. Újra egyre kedveltebbek a buszos utak, nyilván a gazdasági helyzet is közrejátszik ebben. Ezt nem csak fiatalok, hanem nyugdíjasok is előszeretettel választják – közölte Asztalosné Éva, aki szerint az utószezonban olyan nagy csoda nem várható, az árak nagyon nem változnak majd. Egy 2 fős stúdióapartman esetében szerinte maximum 20 ezer forintos árcsökkenés jelentkezhet.

Bicsérdy Rita, a Sky Travel utazási iroda vezetője is érzi, hogy évről évre csökken a forgalom, de azért ez nem azt jelenti, hogy senki ne utazna külföldre. – Paralia és Bulgária még mindig kedves úticélja azoknak a fiataloknak, akik kimondottan bulizni vágynak. Egy hét éjszakát magába foglaló út szállással, útiköltséggel együtt 40 ezer forintból megoldható. Ár érték arányban nálunk még mindig Törökország vezet, all inclusive ellátással együtt kerül annyiba, mint egy görög félpanziós nyaralás. a belföldi turizmus látom egy kicsit erősebbnek, köszönhető ez a hazai nyári fesztiválok megerősödésének. A Szép-kártya bevezetése megmozgatta ugyan az állóvizet, sokan használják nálunk, de ettől függetlenül érezhető évről évre egy kis visszaesés a forgalmunkban, de ez nem csak regionális, hanem országos probléma – mondta az irodavezető.

Négy év alatt háromszor

Zsuzsa rendszeres látogatója a bolgár tengerpartnak, hisz az elmúlt négy évben már harmadjára volt Naposparton.

– Tavaly négyen nyaraltunk ott, most pedig egy barátnőmmel ketten. Az árak alig-alig magasabbak az itthoninál, és a tengerpartban sincs semmi kivetnivaló, simán felveszik a verseny az olasszal vagy a horváttal, de mondom, árban kedvezőbb. Jókat lehet bulizni is, a Naposparton belül van egy hangulatos kis óváros is, azt is érdemes megnézni – meséli a huszonöt éves Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában