Helyi közélet

2012.08.06. 12:08

„Laci vagyok és alkoholista”

Nyíregyháza - Válságba kerültek a szenvedélybetegeket felkaroló klubmozgalmak, holott egyre több a segítségre szoruló.

Nyíregyháza - Válságba kerültek a szenvedélybetegeket felkaroló klubmozgalmak, holott egyre több a segítségre szoruló.Bár sok mondanivalóval készült a Megyei Alkoholizmus ellenes Egyesületek és Klubok XXII. Országos Családi Találkozójának megnyitójára dr. Horváth Endre pszichiáter, addiktológus főorvos és Drahos Ferenc, a Szenvedélybetegekért megyei egyesület elnöke, mégis 1 perces néma csenddel vette kezdetét a vasárnap délutáni program a Nyíregyházi Főiskola kistermében, mellyel a közelmúltban elhunyt dr. Vágvölgyi János főigazgató főorvos emlékének adóztak a jelenlévők.

A kábulatba menekülnek

Dr. Horváth Endre kifejtette: sajnos megyénkben is évről évre egyre többen kerülnek az alkoholfüggőség csapdájába, a betegek között éppúgy megtalálhatóak nők és férfiak, mint fiatalok és idősebbek.

– Sokan néznek szembe megélhetési nehézségekkel, munkanélküliséggel, felhalmozott adósságokkal, bedőlt hitellel, illetve családi, magánéleti problémákkal. A kilátástalanság és az elkeserdettség miatt egyre gyakrabban néznek a pohár fenekére, aztán már képtelenek letenni azt.

A nehéz időszakot élő magyarországi klubközösségeknek óriási szerepe van abban, hogy – a megfelelő szakorvosi ellátás után – a gyógyulás útjára lépett absztinensek ne kerüljenek újra mélypontra.

Nehéz, de nem lehetetlen!

– Jómagam 30 éve ismerkedtem meg az alkoholellenes klubmozgalmak céljaival, törekvéseivel, nem egyszer láttam, hogyan tesz „csodát”, hogyan állít talpra, s tart a józanság talaján „reménytelen esetnek” nyilvánított családapákat, édesanyákat a segítők közössége. Mindez gyökeresen megváltoztatta a gyógyítói, addiktológiai szemléletemet. Ma is emlékszem arra a középkorú mérnökre, aki az egyik klubfoglalkozáson felállt és azt mondta:

„László vagyok és alkoholista. Megismertem a kábulatot, az azt követő poklot, a nyomort, a szenvedést. Óriási erőfeszítésbe került, hogy szakítsak a korábbi életmódommal, de sikerült. Visszakaptam a családom, az életem, az erkölcsi tartásom, s ma már én segítek másokon.” Az addiktológus főorvos ugyanakkor elmondta azt is, hogy a klubmozgalmak jelenleg a túlélésért küzdenek, mert kevés anyagi támogatást kapnak életmentő munkájukhoz, ráadásul gyökeresen megváltozott az orvostársadalmi és kormányzati szemlélet: – Régen azt mondták, legfőbb érték az ember. Ma már legfőbb érték a pénz, s minél többet veszít valaki az egészségéből, annál nagyobb társadalmi teher. Felmerül a kérdés: mennyit ér egy ember, mennyit érdemes áldozni rá a „közösből”? – fogalmazott dr. Horvát Endre.

„Főiskolai” előadások

Drahos Ferenc egyesületi elnök még ennél is tovább ment: – Minél több haszontalan alkoholista issza halálra magát, s halálozik el idő előtt, annál kevesebb segélyt, nyugdíjat kell kifizetnie az államnak. Ez lenne az aktuális kormánypolitika? – vetette fel.

Az augusztus 5-10. közötti családi találkozónak idén is a Nyíregyházi Főiskola ad otthont. Kedden 19 órától dr. Horváth Endre a klubmozgalom jelentőségéről és válságáról, szerdán 17 órától dr. Erdélyi Ágnes orvosigazgató a szerhasználat veszélyeiről tart minden érdeklődő számára nyitott előadást.

Életmentő oklevelet kapott: Dallos János, Kardos Zoltán

Dr. Arató Emil kitüntetést kapott: Jenei Pál (ezüstfokozat), Molnár Béla (bronzfokozat), Hegedűs János (bronzfokozat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában