Helyi közélet

2012.08.03. 17:40

Fészket keresnek a főiskolai gólyák

Nyíregyháza - Bár lényeges, nem az egyetlen szempont az ár, amikor a diákok az albérlet vagy kollégium között dilemmáznak.

Nyíregyháza - Bár lényeges, nem az egyetlen szempont az ár, amikor a diákok az albérlet vagy kollégium között dilemmáznak.Kollégium vagy albérlet? Hova költözzek? – vetődik fel a kérés azokban a gólyákban, akik megyénk, hazánk távoli pontján laknak és ősztől Nyíregyháza valamelyik felsőoktatási intézményében ülnek iskolapadba. A főiskolai évek egyik meghatározó szempontja, hogy a hallgatók kikkel, merre és milyen körülmények között élik majd mindennapjaikat.

A helyben lévőknek és a környező településekről bejáróknak könnyű a helyzetük, sokaknak azonban fedelet kell keresniük a fejük fölé, amire egy iskolához közeli albérlet vagy a kollégium lehet a megoldás.

Sokba kerül az önállóság

– Az albérlet jó dolog, a szabadsághoz vezető első lépés – mondja Máté, a Nyíregyházi Főiskola leendő elsőévese, de hozzáteszi: megfelelő albérletet, megfelelő emberekkel együtt és megfizethető áron találni nem kis feladat még akkor sem, ha a helyi hirdetőújságok, napilapok, ingatlanközvetítő irodák ontják magukból az ajánlatokat ilyenkor, augusztusban.

– Legszívesebben egyedül lennék, egyke gyerek lévén nem szoktam hozzá, hogy másokat kerülgessek. Egy önálló albérlet azonban egy vagyonba kerülne, így marad a társbérlet, ami voltaképpen nem sokkal jobb a kollégiumnál, viszont jóval drágább... – morfondírozik az informatikusnak készülő fiatalember, majd rövidre zárva a témát így summáz:

– Mindegy, csak közeli, rendezett szoba legyen korrekt áron, alacsony rezsivel, magas sávszélességgel és olyan szoba- vagy bérlőtárssal, aki elviselhető, sőt kedvelhető.

Főiskolások kíméljenek!

Az 59 esztendős István Jósavárosban található, bútorozottan kiadó 1,5 szobás lakása bizonyára sok szempontból elnyerné a lapunknak nyilatkozó Máté tetszését, a sokat tapasztalt tulajdonostól azonban megtudom: ódzkodik a diák albérlőktől. – Csak végszükség esetén adnám tizenévesek kezébe a lakáskulcsot. Félő, hogy zajos, lázadó viselkedésükkel magukra haragítanák az idős szomszédokat, lelaknák a lakást és az sem kizárt, hogy előbb-utóbb fizetési gondjaik adódnának, aztán ott maradnék egy regiment rendezetlen rezsiszámlával – osztja meg velünk félelmeit az özvegyember, majd így folytatja: – Hiába írunk szerződést, nem bejelentett albérletről lévén szó, a végén még engem marasztalna el a rendőrség, a bíróság, a NAV. És ezzel a főiskolások is pontosan tisztában vannak...

– Nagy az igény manapság az albérletek iránt, függetlenül a főiskolásoktól. Ennek oka, hogy sokan eladták a lakásukat, végtörlesztettek és most albérletet keresnek maguknak és családjuknak – kezdi a tájékoztatást Boczákné Radvánszki Erzsébet, az egyik nyíregyházi ingatlaniroda vezetője, aki szerint az 1 szobástól a 3 szobás házig minden kelendő.

Nagy kereslet, kis kínálat

– A főiskolások vonatkozásában a szokásos nyári roham elején vagyunk még, de az elmúlt évek tapasztalataiból merítve várhatóan idén is mindenki igyekeszik majd a Sóstói úti intézményekhez közeli albérletet keresni.

Egy jósavárosi Május 1. téren lévő másfél szobás lakás például – felszereltségtől és állapottól függően – 30-35 ezer forintba is kerül havonta. Egy belvárosi 2 szobás lakásért 35-40 ezer forintot kérnek a főbérlők.

A legolcsóbbak az érkerti és az állomáshoz közeli lakások, ezek 25-30 ezres áron már kibérelhetőek. Összességében nagyobb a kereslet, mint a kínálat. A legtöbb főiskolás egyébként ragaszkodik az iskolához közeli lakáshoz, de nem mindenki talál magának, mivel vannak olyan főbérlők, akik nem szívesen adják ki nekik attól tartva, hogy finoman szólva is lelakják az ingatlant. Egyes főbérlők ugyanakkor kimondottan a főiskolásokra specializálódnak, kifejezetten azért vásároltak lakást a környéken, hogy fősiskolásoknak adják ki. Egy 2 szobás lakásban akár 6 ágyat is elhelyeznek, olcsó bútorokkal rendezik be, amiben ha kár történik, kevésbé nagy probléma.

Ismerek olyan főiskolást, aki négy évig lakott egy albérletben, nyáron egy kisebb, úgynevezett készenléti díjat fizetett a főbérlőnek. Mindketten jól jártak, az egyiknek meg volt a fix albérlője, a másiknak meg nem kellett iskolakezdés előtt lakás után rohangálnia – mondta el Boczákné Radvánszki Erzsébet irodavezető.

- Palicz István, Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában