Helyi közélet

2012.08.03. 14:03

Gyümölcshúsba vágó kérdések

Rakamaz - Almavédelmi tanácskozás után háló alatti kertszemle Rakamazon.

Rakamaz - Almavédelmi tanácskozás után háló alatti kertszemle Rakamazon.A megyénkben először Takács János rakamazi gazdálkodó tette jéghálóval védetté az almáskertjét. E mindig nagyon szépen gondozott és szakszerűen kezelt ültetvényt sokszor keresik fel tapasztalatgyűjtés céljából a termelők, s ezért nem volt véletlen, hogy a közelmúltban itt rendezett kertszemlével egybekötött almavédelmi tanácskozást  agrokémiai anyagokat gyártó három cég.

Az eseményen résztvevő gazdák először szakmai előadásokon kaptak információkat. Jó gyakorlati érzéket, ugyanakkor komoly szakértelmet is igényel a sikeres növényvédelem, mely – az időjárás miatt – természetesen sokszor nem nélkülözheti a szerencsét sem - mondta Simon Zoltán, a Bayer megyei területi képviselője. Az idei április eleji fagyok 0- tól átlagosan  20 százalékos terméskiesést okoztak, de voltak olyan helyek is, ahol 40 % körüli volt a veszteség. Az almásokban a május 10. utáni esős időszaktól vált erőteljesebbé a varasodás megjelenése és az atka kártétele is igen erős volt. Jelentős nehézségeket okozott a tűzelhalás, és a vértetű is egyre jobban terjed. A betegségek elleni technológiai javaslatukban már új termékek is szerepelnek, melyekkel elérhető a cél, a minőségi alma előállítása.A gyümölcs kálcium tartalma a hússzilárdsággal is összefüggésben van, ez utóbbi tényező pedig szoros kapcsolatban áll az alma tárolhatósági idejével – ismertette Deme János, a Malagrow területi képviselője.

Nem minden gyümölcsbe kerül természetes úton elég kálcium, ezért a termesztők részére szinte az egyetlen lehetőséget a lombtrágyázás nyújtja. Aszályos időszakban nagyon fontos a lombozat frissítése, segíteni kell a növény vízháztartási egyensúlyának megtartását.Az ültetvények általános egészségét és termőképességét is javítja a kiegyensúlyozott mikroelem ellátottság – mondta Dankó Róbert, a Kwizda képviselője. A megfelelő tápanyag-gazdálkodás csökkenti a betegségekre való fogékonyságot, és az időjárási stressz-helyzetek (mint a légköri aszály) elviselését is elősegíti.

Az előadások után ifj. Takács János kalauzolta végig rakamazi kertjében az érdeklődőket. Nála, mint mondta a Golden a fő fajta. Bár ezt az egyik legnehezebb jól megtermelni, de a piac szereti. Környezetkímélő termesztést folytat, csak olyan szereket használ, amelyek a környezetre nem veszélyesek. Az ember-léptékű gazdálkodás kialakításának a híve, minél kisebb területen, minél kisebb önköltséggel minőségi terméket előállítani, annyit, amennyit egy ember le tud koordinálni, és a családjával együtt meg tud művelni.- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában