Helyi közélet

2012.08.12. 21:46

Itt a befőzés, savanyítás ideje

Nyíregyháza - A korai gyümölcsök után, a klasszikus befőzési szezon augusztus hónap.

Nyíregyháza - A korai gyümölcsök után, a klasszikus befőzési szezon augusztus hónap.

Most a nyárvégi barack és szilvaféléken van a sor, továbbá a savanyítások is ilyenkor kezdődnek. A szezont az őszi alma, körte és birs tartósítása zárja.  

A házi befőzés, savanyítás egyre népszerűbb, és olcsóbb is, mint bármely termelői, vagy ipari produktum. Ma már egyre több cukrászati, éttermi, gasztronómiai vállalkozás saját receptjei alapján, mennyiségi, minőségi igényei szerint önállóan készíti az egész évre szóló tartósított dzsemet, lekvárt, befőttet, savanyúságot. Mások a nyári gyümölcsféléket mélyhűtéssel tárolják, ami a következő szüretig elegendő a fagylalt, torta, mártás, koktél, leves készítéséhez, díszítéséhez.

A tartósítást, befőzést – a vásárlástól az elkészítés folyamatán átvezetően, a tárolásig – már jó előre meg kell tervezni. A beszerzéshez - ha nem magunk termeljük meg az alapanyagot - mindenképpen érdemes a nagybani piacot felkeresni, ahol a zöldség-, és gyümölcsfélét nemcsak nagytételű igényekhez, de a háztartási célú felhasználáshoz is meg lehet vásárolni. Hogy miért érdemes? Mert éppen az ilyen piacon legteljesebb az áruválaszték és a legszélesebb az árak skálája is. 

A tartósítás már otthon folytatandó szakasza maga az elkészítés a mamától nagymamától, rokon-, vagy éppen a szomszéd asszonytól elsajátított gazdaasszonyi feladat, amely bár ahány ház, annyi szokás, alapvetően mégis csak szakmai kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában