Helyi közélet

2012.08.29. 12:06

Kisebb fajta atombomba erejével érnek fel a hurrikánok

A hazánkban is olykor tomboló mérsékelt övi zivatarok energiája is felül múlja egy kisebb fajta atombomba energiamennyiségét, akkor el tudjuk képzelni mennyi erő lehet egy trópusi ciklonban.

A hazánkban is olykor tomboló mérsékelt övi zivatarok energiája is felül múlja egy kisebb fajta atombomba energiamennyiségét, akkor el tudjuk képzelni mennyi erő lehet egy trópusi ciklonban.Trópusi ciklon, amelyet a Távol-Keleten Tájfunnak (tai-fun, nagy szél elnevezésből, a karibi térségben hurrikánnak (viharisten ottani elnevezése), a Bengál –öbölben trópusi ciklonnak, a Fülöp-szegeteken Baguironak, az Indiai Óceánon Mauritiusnak neveznek.Pártai Lucia meteorológus leszögezi: sem Magyarországon, sem a Földközi-tenger térségében kizárt a trópusi ciklon kialakulása. Ehhez legalább 26,5 fokos tengervíz kell, no meg a feláromló meleg levegő keletkezéséhez igen magas napállás. Éppen ezért trópusi ciklonok a nyári félévben és az 5-20. szélességi kör között keletkezhetnek. Ide tartozik a Karib-tenger térsége is, ahol évente átlagosan hét hurrikán képződik; leggyakrabban augusztusban és szeptemberben, de olykor előfordulhat már májustól.

 

A ciklon szeme

– A ciklon egy néhány száz kilométer átmérőjű, 10-12, de olykor akár 20 kilométer magasságú légköri képződmény, amely az adott körzetben uralkodó széliránnyal halad. Így a karibi-térségben észak-északnyugati irányba – tájékoztat Pártai Lucia. – A trópusi vihar középpontjában igen alacsony, mintegy 900 hektopaszkal a légnyomás, néhány száz méter átmérőjű körben derült és szélcsendes az idő. A hajósok egyébként ettől rettegnek, mert tudják, mi vár rájuk, ha kikerülnek a ciklon szeméből.

Háromszáz kilométeres szél, felhőszakadás. A ciklon szeme körül spirális karokba rendeződve követik egymást a csapadékot és a szelet hozó zónák. A karokban tornádók sokasága is kialakulhat, ami tovább fokozza a ciklon pusztítását. Az egyértelműen tudható, hogy a trópusi ciklonokat a meleg és a meleg tengervíz táplálja. Amint hidegebb tengervíz vagy szárazföld fölé ér, ereje jelentősen csökken, a partvidéktől 50-100 kilométerre már trópusi viharrá szelídül. Az Egyesült Államokat elérő ciklonok többsége elhal a keleti-délkeleti partvidéken, de olykor elérhetik New Yorkot is.

ÉKN–KZS

 

 

Szárazjég és ezüstjodid

A trópusi ciklonon a jelenlegi technikai fejlettségünk mellett lehetetlen átrepülni, olyan erős a levegő turbulenciája. A szélében viszont folyhat a légiközlekedés. Amerikában folynak kísérletek a hurrikán eltérítésére. Egyik módszer szerint ha a ciklon szélébe mintegy 40 kilogrammnyi szárazjeget juttatnak, az útiránya megváltoztatására kényszeríti a pusztító légköri képződményt. Egy másik kísérlet szerint ezüstjodidot lőnek a hurrikánba. Ott a felhőképződés erősebb lesz ugyan, viszont mérsékli a szél erejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában