Helyi közélet

2012.08.25. 10:25

Pollenhelyzet - Továbbra is többféle allergén okozhat tüneteket az allergiásoknál

Budapest, 2012. augusztus 25., szombat (MTI) - Továbbra is többféle allergén növény okozhat tüneteket az allergiásoknál - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton közzétett jelentésből.

Budapest, 2012. augusztus 25., szombat (MTI) - Továbbra is többféle allergén növény okozhat tüneteket az allergiásoknál - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton közzétett jelentésből.E szerint a héten nem változott jelentősen a pollenterhelés. A napi parlagfűjelentések szerint az allergén gyomnövény pollenjeinek mennyisége több városban is elérte a nagyon magas szintet - írta az ÁNTSZ. Az egyheti mérések értékeinek átlaga alapján készült parlagfű pollen riasztási rendszerben is már szinte az egész ország területén riasztás van érvényben a parlagfű magas koncentrációja miatt.

Pénteken az ÁNTSZ azt közölte: a parlagfű pollen riasztási rendszer térképén a másodfokú riasztást jelző vörös színnel, illetve az elsőfokú riasztást jelző pirossal jelölt területek mostanra egybefüggően szinte az egész ország területét lefedik. Az allergiásoknak ez azt jelenti, hogy tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek.

Szombati jelentésében pedig arról számolt be az ÁNTSZ, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai hálózatához eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban mérték a csalánfélék és a kender virágporát is, ez utóbbi pollenkonctrációja Budapesten hétfőn még a nagyon magas szintet is elérte.

Ezek mellett a libatopfélék virágpora is elérte a tüneteket okozó mennyiséget, a fővárosban hétfőn magas koncentrációban regisztrálták. Szegeden pedig a pázsitfűfélék és az útifű pollenszemeiből mértek tüneteket okozó mennyiséget.

Alacsony koncentrációban jelen volt a levegőben az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora is - írta az ÁNTSZ.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában