Helyi közélet

2012.08.07. 18:06

Pörkölt mellett is mélyült a repülőbarátság

Nyíregyháza - A legfontosabb, hogy rendkívüli esemény nélkül vagyunk túl egy sikeres világbajnokságon, a versenyzők fegyelmezetten küzdöttek.

Nyíregyháza - A legfontosabb, hogy rendkívüli esemény nélkül vagyunk túl egy sikeres világbajnokságon, a versenyzők fegyelmezetten küzdöttek.Utolsóként az amerikai csapat hagyta el kedden a nyíregyházi repülőteret, ahol az elmúlt két hét alatt a világ legjobb pilótái mérték össze tudásukat a 10. FAI World Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokságon.

Az eredményt szombaton este kihirdették, a 19 ország 81 versenyzője sorra köszönt el a várostól, a repülőtér elcsendesedett, eljött az ideje a számvetésnek.

– Nem volt rutinfeladat, annak ellenére sem, hogy rendeztünk már műrepülő versenyt a nemzeti bajnokságokon – utal a Nyírség Kupák történetére Horváth Péter, a repülőteret üzemeltető Tréner Kft. ügyvezető igazgatója.

Az előkészületek természetesen már hónapokkal korábban megkezdődtek, s ahogy közeledett a világbajnokság időpontja, úgy lett egyre több és sürgetőbb a munka. A repülőtéren működő Nyír-Airservice Kft. például kiürítette a hangárait, hogy azokat (a város tulajdonában lévő épületekkel együtt) az érkező csapatok rendelkezésére bocsáthassák. Egyetlen gép sem maradt szabad ég alatt – emel ki egy fontos momentumot Molnár Tibor ügyvezető.

Tiszteletet ébresztett

Sokan dolgoztak a háttérben, hogy minden rendben történjen – értékelik egyhangúlag eredményesnek az összefogást. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendőrség, a katasztrófavédelem részéről is maximális figyelemmel kísérték a világversenyt, közösen látták el a szakhatósági, illetve biztonsági feladatokat, oldották meg többek között a sorozatos határnyitást is.

Köszönet illeti a lakosságot is azért, hogy a világbajnokságot megértéssel, türelemmel fogadták, hiszen technikai sportról lévén szó, némi zajjal járt együtt. A megyeszékhely lakói átérezték az esemény súlyát, no meg a pilóták tudása, bátorsága, fizikumot próbára tévő repülése mindenkiben tiszteletet ébreszt. A lakosság érdekeit tartva szem előtt még bevételi lehetőségről is lemondott a repülőtéri üzemeltető, hiszen visszautasította az edzőtáborozásra jelentkező csapatokat, amelyek így Miskolc és Kecskemét mellett gyakoroltak – és költötték el az erre szánt nem kevés pénzt.

A hallgatók is beszálltak

A világ minden tájáról érkezett csapatok rendelkezésére állt a Tréner Kft. valamennyi munkatársa is, akik végig oroszlánrészt vállaltak a munkából, hiszen a repüléshez kötődő szakmai ismereteik és angol nyelvismeretük révén kulcsszerepben voltak. Bevonták természetesen a Nyíregyházi Főiskola repülőmérnöki hallgatóit, a jövő pilótáit is, akik szakmai rutin mellett kapcsolatokra is szert tehettek.

– A legfontosabb, hogy rendkívüli esemény nélkül vagyunk túl egy sikeres világbajnokságon, a versenyzők fegyelmezetten, a szabályokat betartva küzdöttek és mozogtak a repülőtéren. Az amerikai csapat külön megköszönte nekünk a kiszolgálást, és hétfőn este egy jó pörkölt mellett mélyítettük el a repülő barátságot, majd kedden ők is búcsút intettek – zárja értékelését Horváth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában