Helyi közélet

2012.08.14. 17:18

Tovább folyik a tejmizéria

Nyírmihálydi - A Nyírmihálydiban kirobbant iskolatej-botrányt a roma gyerekek érdekeit képviselő alapítvány sem hagyta szó nélkül.

Nyírmihálydi - A Nyírmihálydiban kirobbant iskolatej-botrányt a roma gyerekek érdekeit képviselő alapítvány sem hagyta szó nélkül.– Gratulálok a Keletnek a hétfőn megjelent tényfeltáró cikkhez a nyírmihálydi Petőfi Sándor Általános Iskolában éveken át zajlott iskolatej-kereskedelemmel kapcsolatban – kereste meg lapunkat Szilágyi László helyi kereskedő, majd további adalékokkal szolgált a faluban nagy visszhangot kiváltó tejmizériával kapcsolatban.

Nyílt titok volt a faluban

– Megy a hazudozás és az egymásra mutogatás, a tények azonban magukért beszélnek. Az interneten fellelhető iskolatej program kimutatása szerint például a 2011. január-júniusi időszak után 585 000 forint támogatás érkezett az önkormányzat számlájára. De ha valaki jobban hisz a saját fülének, mint a számoknak, állítson meg véletlenszerűen egy szülőt vagy egy iskoláskorú gyereket a faluban, mindannyian visszaigazolják, hogy pénzért kapták meg a poharas tejet, kakaót, sőt még a túrórudit is! Ahogy a bátori rendőrség nyomozójának is elmondtam a tanúkihallgatáson, nem az bosszant, hogy fillérekért árulták az innivalókat, hanem az, hogy sehol sincs nyoma a 4 év alatt több mint 4 millió forintra duzzadt bevételnek. A pletykákkal ellentétben az iskola alapítványa egy cseppet sem látott ebből a pénzből, pedig milyen jól jönne most, egy-egy felújítás, eszközbeszerzés alkalmával – mondta Szilágyi László.

Hét „vádpont” a jogvédőktől

Dr. Vincze István, Nyírmihálydi januári időközi választáson megválasztott új polgármestere maga is „nyomozásba” kezdett, miután tudomást szerzett a történtekről.

– Több magánszemély és a helyi CKÖ is jelezte nekem, hogy valami nem stimmel az iskolabüfében. Szavaikat egy idén januárban keltezett levél is megerősítette, amelyet a budapesti Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány küldött nekem, mint frissen hivatalba lépett településvezetőnek.

A független, országos hatáskörű jogvédő szervezet elnöke, Mohácsi Erzsébet ebben 7 olyan problémát érint, amelynek kivizsgálásában a segítségemet, az esetleges visszásságok felderítésében pedig együttműködésemet kéri: az iskolabüfében folyó kereskedelmi tevékenység, az ingyenes, illetve kedvezményes menzára jogosult halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésének mikéntje, az iskolaotthonos oktatás újraindításának megszüntetése, a sajátos nevelési igényű diákok kirekesztése, a nemzetiségi oktatás, a 2H-s és 3H-s tanulókról vezetett statisztika hitelessége, valamint a gyerekek nevén lévő ösztöndíj számlák „megcsapolása” a szülők közüzemi tartozásainak kiegyenlítése érdekében.

Az ördög a részletekben lakik

– Az alapítvány elnöke arra kért, mihamarabb vizsgáljam meg az általuk felsorolt ügyeket és tájékoztassam őt a fejleményekről. Elmondta, hogy az elődömet is megkeresték már ez ügyben korábban és azóta is figyelemmel kísérik a Nyírmihálydiban folyó változásokat. A Nyírbátori Rendőrkapitányság már vizsgálja az iskolatej-ügyet Lakatos Attila CKÖ elnök, Balogh József, valamint Szilágyi László feljelentése nyomán.

A nyomozás lezárultáig, illetve amíg az ombusmani vizsgálat iratai teljes egészében nincsenek a birtokomban, nem kívánok állást foglalni és véleményt nyilvánítani az ügyben – mondta dr. Vincze István polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában