Helyi közélet

2012.09.25. 08:40

Érdekességek a mai napról: 09.25.

61 éves a mai napon Mark Hamill amerikai színész, Luke Skywalker a Csillagok háborújában. A trilógiában vált világsztárrá, de ez annyira ránőtt, hogy más szerepe nem tudott elfogadottá válni.

61 éves a mai napon Mark Hamill amerikai színész, Luke Skywalker a Csillagok háborújában. A trilógiában vált világsztárrá, de ez annyira ránőtt, hogy más szerepe nem tudott elfogadottá válni.3 éve vesztettük el Bujtor István színész rendezőt, vitorlásversenyzőt, Bud Spencer magyar hangját.

Segédmunkásként és pincérként kezdett dolgozni. 1964-től szerepelt tv-filmekben, volt a győri Kisfaludy Színház, a József Attila Színház, a pécsi Nemzeti Színház, az Irodalmi Színpad és a Vígszínház tagja. 1978-tól 1988-ig dolgozott a Mafilmnél, 1990-től a Bujtor Film Kft. ügyvezető igazgatója volt. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott. Főbb szerepeiből: Stanley Kowalski (Williams: A vágy villamosa), Petrucchio (Shakespeare: Makrancos hölgy), Legismertebb filmjei: Sándor Mátyás, A pogány Madonna, A három testőr Afrikában, Fekete gyémántok, A Pendragon legenda, A kőszívű ember fiai I-II., Álmodozások kora, Bors I-XV.

519 éve ezen a napon vonta fel a horgonyt Kolumbusz Kristóf, hogy 17 hajójával elhagyja Spanyolországot. Ez már a második útja volt az Újvilág felé.

457 éve megkötötték az augsburgi (ágostai) vallásbékét, amely véget vetett a reformáció kori vallásháborúknak. V. Károly német-római császár és a birodalmi rendek kötötték meg. A Német-Római Birodalomban az augsburgi vallásbéke megkötésével megszűnt a vallási egység, véget ért a német katolikusok és protestánsok küzdelme. Jogilag is elismerték az evangélikusokat, a "Confessio Augustana"-t (Ágostai Hitvallást), a lutheri tanításokat. A birodalmi rendek teljes vallásszabadságot élveztek, joguk volt dönteni arról, hogy melyik felekezethez tartozzon tartományuk. Alattvalóik a "cuius regio - eius religio" ("akié a föld, azé a vallás") elve szerint az ő hitüket követték. Ha nem voltak hajlandóak a fejedelem vallását elfogadni, el kellett vándorolniuk. Az egyházi fejedelmek esetében, ha áttértek a lutheránus vallásra, földjüket elvesztették, amely a katolikus egyház birtokában maradt. Az augsburgi vallásbéke nem vonatkozott a kálvinistákra.

287 éve született Nicolas Joseph Cugnot, az első autónak nevezhető jármű kitalálója és megépítője. Nagy kihívás volt a korabeli iparnak olyan önjáró szerkezet megalkotása, ami erőforrásként nem állati erővel vontatott. Így a kor hajtási elképzeléseinek megfelelően gőzmeghajtású járművet talált ki és épített.

87 éve különleges érdekességgel lepte meg a telefonnal rendelkezőket a Telefonhírmondó Rt. kísérleti programot adott.

86 éve Henry Ford bevezette a napi 8 órás és heti ötnapos munkaidőt. Ennek ma sokan örülnénk, de lassan már azt is elfogadnánk, ha legalább a vasárnapot pihenésre használhatnánk.

68 gyertyát fújhat el születésnapi tortáján Michael Douglas amerikai színész (Elemi ösztön). A felesége Catherine Zeta-Jones, Oscar-díjas amerika színésznő (Briliáns csapda) is kaphat tortát, de azon csak 43 gyertyát fújhat el. Eredeti neve Catherine Jones, a Zeta vezetéknevet nagymamájától kölcsönözte. Férje teljes nevén: Michael Kirk Douglas Pályafutását a Broadway-n kezdte. 1962-től David Miller, 1965-től Anthona Mann, majd Melville Shavelson asszisztenseként dolgozott. 1969 óta filmezik. Szerepeiből: San Francisco utcáin (tv-sorozat), Kóma, A Kína-szindróma, A Nílus gyöngye, Végzetes vonzerő, Tőzsdecápák. Édesapja is óriási sztár volt, Spartacusként imádta a közönség, de western paródiákban is játszott.

Levelezési címe: c/o Creative Artists Agency Inc., 1988 Century Park East, Suite 1400, Los Angeles, California, 90067, USA.

Ha élne ma ünnepelne Christopher Reeve amerikai színész, Superman alakítója, aki 60 éve született.

31 éve halt meg Balázs Samu színész (Lúdas Matyi, Úri muri, Felszabadult a föld, Liliomfi). A magas, egyenes tartású férfi karakteres arccal, sajátos hanggal, a sikerfilmek hiteles intrikusa volt. Nélküle a pozitív hősök sem lehettek volna olyan jók.

44 éves lett Will Smith színész és énekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában