Helyi közélet

2012.09.15. 09:55

Fejlesztik az egyházi szociális alapellátást Pátrohán

Pátroha, 2012. szeptember 15., szombat (MTI) - Az Európai Unió támogatásával fejleszti szociális alapellátását Pátrohán a református egyházközség - közölte Koncz Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lelkipásztora az MTI-vel.

Pátroha, 2012. szeptember 15., szombat (MTI) - Az Európai Unió támogatásával fejleszti szociális alapellátását Pátrohán a református egyházközség - közölte Koncz Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lelkipásztora az MTI-vel.

A felekezeti vezető elmondta: az Észak-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett szociális és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése elnevezésű pályázaton csaknem 128 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az egyházközség. Így az 5 százalékos saját fejlesztési forrással, több mint 7 millió forinttal együtt, 136 millió forintos költségből bővíthetik meglévő szociális épületüket, a szolgáltatásokat, illetve családi napközi otthont létesíthetnek egy másik épület átalakításával. Koncz Imre tájékoztatása szerint a projekt 33 ember foglalkoztatását teszi lehetővé, tervezett megvalósítási határideje: 2013. május 31.

A pátrohai református egyházközség szociális épületét 317 négyzetméterről 457 négyzetméterre bővítik, akadálymentesítik, és új eszközöket is beszereznek. Korszerűsítik az épület gépészeti és elektromos rendszerét, modern kondenzációs kazánt helyeznek üzembe, illetve napelemes energiaellátást alakítanak ki. A megszépülő épületben fejlesztik a szociális alapellátást, az eddigi 540 helyett 720-an részesülhetnek majd házi segítségnyújtásban. Egy főzőkonyha kialakításával pedig a szociális étkeztetést 305 ember helyett 500 veheti majd igénybe.

A lelkipásztor megjegyezte, hogy jelenleg csak ételkiszállítást végez az egyházközség a településen egy külső vállalkozó segítségével, a saját főzőkonyha kialakításával viszont olcsóbb lesz majd ez a szolgáltatás. A szociális komplexumban 75 idős ember nappali ellátást is végzik, és támogató szolgálatot működtetnek rászorulóknak. Egy régi épület átalakításával létrehoznak családi napközit is, négy csoportban hét-hét, 14 év alatti fiatal tanulhat majd, nekik játszóudvart is létesítenek.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában