Helyi közélet

2012.09.29. 11:07

Hétfőn több mint ezer gyógyszer ára változik

Budapest, 2012. szeptember 29., szombat (MTI) - Hétfőtől több mint ezer gyógyszerért kell többet vagy kevesebbet fizetni.

Budapest, 2012. szeptember 29., szombat (MTI) - Hétfőtől több mint ezer gyógyszerért kell többet vagy kevesebbet fizetni.A gyógyszertámogatásokat érintő legutóbbi úgynevezett vaklicites eljárás nyomán október elsejével több mint ezer gyógyszer ára változik: 726-nak csökken, 543-nak emelkedik a térítési díja.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentők ára mérséklődik. Ezek között van olyan termék, amelynek térítési díja 652 forint helyett 157 forint lesz. Ezen felül "nagyon nagy mértékű" a csökkenés még néhány gyakran használt pszichiátriai készítmény esetén is. Ezen készítmények térítési díja 20-30 százalékkal csökken. Több vérnyomáscsökkentő készítményért is kevesebbet kell majd fizetni 15-20 százalékkal - mondta a főosztályvezető.

Az árcsökkenés mellett 543 gyógyszernek átlagosan 4,5-5 százalékkal emelkedik a térítési díja - mondta Bidló Judit, de megjegyezte: a térítési díj emelkedése kizárólag olyan termékeket érint, amelyekből van azonos hatóanyagot tartalmazó készítmény alacsonyabb áron.

A gyógyszertámogatásba való befogadásnál tavaly vezették be a vaklicites eljárást. Ennek lényege, hogy a gyógyszergyártók úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket, s így nagyobb árverseny révén nagyobb árcsökkentés érhető el.

Az OEP adatai szerint a tavaly októberi első vaklicit 35 milliárd forintos, az idén áprilisi 20 milliárd forintos, míg a legutóbbi, október elsejétől hatályos hétmilliárd forintos árcsökkenést hozott összességében.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában