Helyi közélet

2012.09.07. 07:34

Hol vót, hol nem vót a lappcsalád

Miközben dúl az azeri-örmény viszály magyar ürüggyel, egy nemes ügy szószólói hirdetik a családias békét a magyar tenger partjánál. A sekély Balaton mentén nem csekély összefogással sikerült hatodik alkalommal tető alá hozni a finnugor népek világkongresszusát. Szerdától péntekig közel hatszázan gondoskodnak arról, hogy kitolódjon a főszezon Siófoknál. Ladányi Tóth Lajos jegyzete

Miközben dúl az azeri-örmény viszály magyar ürüggyel, egy nemes ügy szószólói hirdetik a családias békét a magyar tenger partjánál. A sekély Balaton mentén nem csekély összefogással sikerült hatodik alkalommal tető alá hozni a finnugor népek világkongresszusát. Szerdától péntekig közel hatszázan gondoskodnak arról, hogy kitolódjon a főszezon Siófoknál. Ladányi Tóth Lajos jegyzeteMegáll az észt, ahol a józan észt osztják, ott, hol vót és van is még finn-ugor barátság, lappszemle, hol összefonódik a karjalai és a zűrjén, hol nem csámcsognak egymás zűrjén, hol nincs vogul mogul, hol feltámad manysi, hanti. Ebben a kavargó világban végre egy konfliktusmentes, ölelkezős, rokon lelkes, nyelvcsaládias hangulatú rendezvény – a szekeret mindenki egy irányba tolja, függetlenül attól, hogy az illető neve vagy Jenő, Juha vagy Tolja.

Sauli Niininstö finn köztársasági elnök szerint „néha háttérbe kell szorítani a gazdasági körülményeket, és helyette az érzelmeinkre kell hallgatni, ezáltal elmélyíthetik kapcsolataikat a közös nyelvcsaládhoz tartozó népek”. Idilli, ahogy egyet akar magyar, vogul, osztják, zűrjén, vót, karjalai és észt, de hogy egy ilyen világkongresszusnak manapság mi is a tényleges, kézzelfogható hozadéka, az már egy más lappra tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában