Helyi közélet

2012.09.13. 10:32

Környezetet véd a közös beruházás

Csengerújfalu - A környezet védelme, a felszín alatti vizek megóvása mindenkinek az érdeke, bármelyik országban is éljen.

Csengerújfalu - A környezet védelme, a felszín alatti vizek megóvása mindenkinek az érdeke, bármelyik országban is éljen.Mivel a szennyvízvezeték-hálózat kiépítése mind költségesebb, ezért úgy döntött Csengerújfalu és a Romániában található Érsemjén önkormányzata, hogy közösen pályáznak a beruházás megvalósítására. A tervdokumentáció elkészítésére a két település együttesen 180.464 Euró támogatásban részesült, ebből a vezető partner 121.364 eurót, Csengerújfalu község projektpartnerként 59.100 eurót azaz 17.396.676 forintot nyert el.

– Csengerújfalu egyik fő problémája, hogy szennyvíz kezelése mind a mai napig nem megoldott, s a belvízzel együtt súlyos környezet-védelmi károkat okoz. A nagyobb esőzések alkalmával a mélyebben fekvő területeket elönti a víz, a házak falai áznak, az emésztőgödrök pedig kiöntenek – tájékoztatta szerkesztőségünket Zsiga Mihály polgármester. – A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. program keretében valósul meg a településen a szennyvíztisztító megépítése, valamint a szennyvízhálózat terveinek az elkészítése is. Ezek a pályázatok alapot adnak majd a szennyvízhálózat-kiépítés pályázatának benyújtásához. A hálózat kiépítése után válna teljes körűvé a szolgáltatás, megvédve a szennyezéstől a termőföldet és az ivóvízbázist, biztosítva az utókor számára a jó minőségű ivóvizet.

Mint Zsiga Mihály elmondta, a közös beruházás a román oldalon 44 kilométer, magyar oldalon pedig 12 kilométer csatorna megtervezését jelenti, valamint része lesz a dokumentációnak az érsemjéni szennyvíztisztító-telep is megépül. Csengerújfaluban december 31-ig épül meg a község szennyvíztisztítója egy másik, 216 millió forintos projektnek köszönhetően. A beruházás Csengerújfalun kívül a közeli Urát és a román oldalon Domahidát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában