Helyi közélet

2012.09.18. 14:31

Szigorúabban ellenőrzött agrártermelők

Nyíregyháza - Jön a kötelező földbevallás, még idén benyújtják a tervezetet.

Nyíregyháza - Jön a kötelező földbevallás, még idén benyújtják a tervezetet.A kormány célja, hogy a másfélszeresére növelje a mezőgazdaságból élők számát - mondta a vidékfejlesztési miniszter kedden az InfoRádióban. Fazekas Sándor szerint félmillió foglalkoztatottról 750 ezerre lehet emelni a kifejezetten a mezőgazdaságból élők számát.

Önbevallást kell majd készítenie mindenkinek arról, hogy mennyi földje van - közölte a miniszter, aki szerint ezzel véget ér a zsebszerződések időszaka, mert látható lesz, kik a valódi tulajdonosok. Az erről szóló törvényt még idén benyújtják - tette hozzá.

Még nem tudni, hogy pontosan mekkora kár érte a gazdákat a tartós aszály miatt, zajlik a felmérés. Az év végére lehet látni, mekkora kárt szenvedett el a mezőgazdaság - tette hozzá. A kárenyhítésnek több módja lehet. Előrehozzák az agrártámogatások kifizetését október közepére, ez mintegy 157 milliárd forint kifizetését jelenti. Továbbá más, döntően állatjóléti támogatásokat is előrehoznak, ez 28 milliárdot tesz ki - fűzte hozzá Fazekas, aki szerint lehetőség lesz az unió szolidaritási alapjából is további források lehívására.

Az ellenőrzések szigorítása láthatólag föltett szándéka a vidékfejlesztési tárcának. A VM államtitkára a napokban Vásárosnaményban hangsúlyozta, hogy a fagykárt bejelentők szigorú ellenőrzését tervezi a minisztérium, hiszen a tapasztalatok szerint előfordul, egyesek mások neve alatt adják el almatermésüket, miközben várják a kárenyhítést is az állami alaptól. - El fogjuk érni, hogy a trükköző termelők visszavonják kárenyhítési igényüket - jelentette ki Budai Gyula, azt is hangsúlyozva, hogy a tárca átfogó jelentést kíván készíteni a kormánynak az őstermelői rendszer helyzetéről, anomáliáiról, hogy végre kiszoríthassák a feketekereskedelmet a termékértékesítésből. Közben a nagybani piacok szigorú ellenőrzését is folytatják, mert az ellenőrzések során kiderült, sokan felvásárolt termékekkel jelennek meg az őstermelők között a piacon, miközben talpalatnyi földjük sincs. Ráadásul nagy számban külföldről behozott mezőgazdasági terméket adnak tovább hazaiként. Az egyik ilyen elosztóhely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Budapesten eddig elfogott minden harmadik álőstermelőből kettő nyírségi volt - tette hozzá az államtitkár.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában