Helyi közélet

2012.09.07. 13:45

Vántus emlékkoncert Nyírbátorban

Nyírbátor - A közelmúltban a Nyírbátori Református templomban a Vántus István Társaság ünnepi emlékhangversennyel adózott a 20 éve elhunyt Vántus István Erkel-díjas zeneszerző szellemisége, művészete előtt a nemrégiben felújított Nyírbátori  Református Templomban.

Nyírbátor - A közelmúltban a Nyírbátori Református templomban a Vántus István Társaság ünnepi emlékhangversennyel adózott a 20 éve elhunyt Vántus István Erkel-díjas zeneszerző szellemisége, művészete előtt a nemrégiben felújított Nyírbátori  Református Templomban.A hivatalos ünnepségen  Csikos Sándor színművész Ratkó József  és Tóth Árpád egy–egy versét szavalta el. A hangversenyt több mint 200 jelenlévő a legnagyobb figyelemmel és érdeklődéssel hallgatta végig. Elsőként Szecsődi Ferenc Liszt–díjas hegedűművész, Érdemes Művész lépett a pódiumra, hogy eljátssza a Mester immár klasszikussá érett Szvitjét. Őt Sin Katalin gordonkaművész és Kerek Ferenc Liszt–díjas zongoraművész, a SZTE ZMK dékánja követte az Hommage à J. S. Bach (Ária a C–dúr prelúdiumra) megszólaltatásával, majd Maczák János klarinétművész következett az utolsó Vántus–remekművek egyikével, az Hommage à Mozarttal. A műsor operarészlettel folytatódott. Altorjay Tamás operaénekes adta elő a Favágó áriáját - a  három vándorból, - Klebniczki György zongorakíséretével, aki ezután a Két zongoradarabot is eljátszotta, majd Réti Attila, a szegedi színház művésze énekelte a Kvá király szerelme c. dalt, drámai lendülettel, majd Altorjay Tamás: Vántus Kuli c. dalának különleges hangulatát jelenítette meg. Sin Katalin és Kerek Ferenc remek stílusban interpretálták a Parabola c. gordonka–zongoradarabot.

 Az ünnepi est az Aranykoporsó c. opera legmonumentálisabb jelenetével, a Katakomba–képpel ért véget; Réti Attila előadásában. A nagyszerű hangverseny méltó, szentséges befejezése volt e produkció. A fellépő művészek mindannyian tudásuk, művészetük legjavát adták; Hollós Máté Erkel–díjas zeneszerző és Kiss Ernő műsorvezetőként igyekeztek a művekhez minél közelebb hozni a lelkes közönséget.

A hangverseny után Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata állófogadás keretében szeretet vendégséggel köszönte meg a minden ízében ünnepi emlékhangversenyt. Dr. Simon Miklós Nyírbogát polgármestere külön köszönetét fejezte ki a Vántus István társaságnak az előadásért, majd hangsúlyozta, hogy Nyírbogát település lakossága  részéről pedig tisztelet a művész felé, amiért Nyírbogáton élt 12 évig. Nyírbogát elmondhatja magáról, hogy -  Vántus István által  kulturálisan gazdag település lett, mert tudott maradandót alkotni, melynek példája volt ez a nagyszerű emlékhangverseny.

A családtagok - Vántus Istvánné és Dr. Vántus Rabán ( akárcsak az ő felesége, aki muzsikus, ének-zene szakos középiskolai tanár ) - egyöntetűen meghatottan és elragadtatással nyilatkoztak a műsorról, a nyírbátori és nyírbogáti fogadtatásról. Kiemelték a közönség nyitottságát és érdeklődését, amellyel a sokszor talán nehezen megközelíthető kortárs zenét befogadták. Nagyra értékelték Nyírbogát gesztusát, amellyel sok embert elvitt a hangversenyre, s a szíves látást a program végén. Azt érezték valamennyien, hogy Vántus István nem csak nyugszik Nyírbogáton, hanem él is a bogátiak figyelmes szeretetében. A Vántus István Társaság részéről is köszönet érte! – nyilatkozta önkormányzatunk részére Hollós Máté a Vántus István Társaság elnöke és Kiss Ernő a Vántus István Társaság  titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában