Helyi közélet

2012.10.31. 14:16

A családi adózás új formája: rokonok, házastársak együtt az adóslistán

Az adóhivatal minden negyedévben közzéteszi honlapján az adótartozással rendelkező cégek, illetve magánszemélyek  listáját. A több ezer nevet ezúttal is végigbogarásztuk, s ezúttal is számos szabolcsi címet találtunk.

Az adóhivatal minden negyedévben közzéteszi honlapján az adótartozással rendelkező cégek, illetve magánszemélyek  listáját. A több ezer nevet ezúttal is végigbogarásztuk, s ezúttal is számos szabolcsi címet találtunk.A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek felsorolása 66 oldalon át tart, a szeptember 30-ai állapotot tükröző listán 1686 cég neve szerepel. Egy részük felszámolás alatt áll, mások végelszámolással érintettek, a cégek között 58 Szabolcs megyeit találtunk. Huszonháromnak Nyíregyházán van a székhelye, Nyíradonyt és Hodászt három–három, Újfehértót, Fehérgyarmatot, Záhonyt és Ófehértót két–két cég képviseli az összesítésben, melyen mások mellett dögei, balkányi, apagyi, bátorligeti, gyürei, szakolyi, tornyospálcai, szabolcsveresmarti, tiszabezdédi társaságok is megtalálhatók.

A 100 millió forint feletti tartozást felhalmozók között van ingatlanforgalmazó, vagyonvédelmi, malomipari, építőipari, zöldség-gyümölcs értékesítő, ingatlanfejlesztő, takarító cég éppúgy, mint raktározási, munkaerő-közvetítő, termeltető, létesítményszerelő, számítástechnikai vagy beruházási tanácsadó egyaránt.

Családi körben

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján 3754-en szerepelnek. A nem egyéni vállalkozó magánszemélyek 2677-en vannak, a lista 116 szabolcsi adózót nevesít. Többek neve és címe nem először olvasható a listán, melynek tagjai közül harmincheten Nyíregyházán élnek. A megyeszékhelyet hét–hét névvel Ibrány és Mátészalka követi, majd az öt nagy adóssal bíró Nyíradony következik. Nagyhalász és Nagykálló négy–négy, Tiszavasvári három névvel szerepel a listán, Újfehértón, Nyírbátorban, Rohodon, Nyírpazonyban, Kisvárdán, Nyírteleken, Demecserben és Kótajban két–két nagy adós él. Több, mint harminc megyei település egy-egy adóssal képviselteti magát a listán, ilyen mások mellett Geszteréd, Gulács, Nyírbogdány, Ajak, Nyírpilis, Nyírlövő, Tiszanagyfalu, Rétközberencs, Nyírtura és Mándok. Ibrányban három adósnak is azonos a családneve, Nagyhalászban ugyanazon a címen két azonos vezetéknevet viselő adós is él, Nyíregyházán pedig két ilyen esettel is találkozunk.

A tízmillió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó 1077 egyéni vállalkozó közül 41-en élnek Szabolcs megyében, a legtöbben, tízen Nyíregyházát képviselik. Három–három kisvárdai és csengeri nevet találunk a listán, utóbbi település azért érdekes, mert a családnév mindhárom esetben megegyezik. Két név – egy házaspár mindkét tagja – ugyanazon a címen található, a harmadik nagy adós vezetékneve csupán a dr. előjellel tér el a másik két csengeri adósétól. Vásárosnaményban is három nagy adós él, közülük ketten ugyanazzal a névvel, ugyanarra a címre vannak bejelentve. Két–két leveleki, fehérgyarmati, mátészalkai és nyírmeggyesi címet találtunk az egyéni vállalkozók listáján, utóbbi települést egy házaspár képviseli.

Mínuszra plusz

www.nav.gov.hu honlapon a jelentős összegű adóhiányt felhalmozók neve és címe is olvasható. Az abszolút első egy üllői magánszemély, aki 1,8 milliárd (!) forintos adóhiányt halmozott fel, a magállapított jogkövetkezmény 1,6 milliárd forint. Nagy kérdés, hogy lehetett ennyi adót nem befizetni, de az még nagyobb, vajon hogy tudja a hatóság a közel 3 milliárdot behajtani. A 96 nevet és címet tartalmazó lista „legelőkelőbb” helyén – szabolcsi részről – egy nyíregyházi kft. szerepel. A társaságnak, melynek adószámát már törölték, a 287 milliós adóhiány mellett a jogkövetkezményként megállapított 306 millió forintot is ki kell(ene) fizetnie. Egy rétközberencsi magánszemély 21 milliós tartozással került fel a listára, melyen egy kántorjánosi és még egy nyíregyházi név olvasható: előző mellett 16, utóbbi mellett 11 milliós a mínusz. Erre jön pluszban a 14, illetve a 8 milliós jogkövetkezmény, ami így együtt már jelentő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában