Helyi közélet

2012.10.09. 08:45

Az abszurd szerelem komédiája

Igényesen szórakoztató előadásban lesz része annak, aki megtekinti Csokonai Vitéz Mihály több mint kétszáz éves, azonban ma is élvezetes színdarabját, Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiakat a Móricz Zsigmond Színházban.

Igényesen szórakoztató előadásban lesz része annak, aki megtekinti Csokonai Vitéz Mihály több mint kétszáz éves, azonban ma is élvezetes színdarabját, Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiakat a Móricz Zsigmond Színházban.Csokonai 1799-ben Csurgón írott és előadott, s azóta számtalan feldolgozást megért műve pergő cselekményű, remek humorú történet. A férjéről két éve hírt nem kapó, őt halottnak hívő, ezért önmagát özvegynek tekintő, ellenben férfira vágyó, felsült szerelmes öregasszony, s a körülötte legyeskedő „szeleburdiak” kacagtató históriája a Krúdy Kamarában minden képzeletet felülmúlóan szórakoztató előadás.

Az író mulatságos figuráit Keresztes Attila rendező a végletekig elrajzolja. Olvasatában a Karnyóné egyenesen „abszurd” dráma, amelyben a komikus szereplők nemcsak önmagukat, hanem önnön paródiájukat is elénk tárják. Keresztes színházában Csokonai munkája alkalmat ad arra, hogy (a posztmodern eklektika jegyében) benne számtalan geg segítségével megmutatkozzék egy ízig-vérig kreatív színházi látomás. A nyíregyházi Karnyóné rendkívül rétegezett alkotás: a tragikus végkifejlet felé araszoló mesében fokozatosan egyre több lelemény jelenik meg, hogy aztán az utolsó fél órában a jó ízlés határain belül maradó aktualizálás és a burleszk(film)ekre emlékeztető elemek beépítésével képes legyen hitelesíteni a tündérbohózat műfaji követelményeinek is eleget tévő vígjáték dramaturgiáját.

Fodor Viola elmés jelmezei, Bianca Imelda Jeremias izgalmas díszletei, s Kazár Pálnak kifejezetten ehhez a bemutatóhoz szerzett muzsikája (zenészek: Bottyán Blanka, Suhanyecz Viktória, Horányi Tamás) kiválóan szolgálták a rendezői koncepciót. A színészi teljesítmény pedig egyenesen káprázatos. Pregitzer Fruzsina (hihetetlen maszkmesteri munka!) a szerelemittas Karnyóné, Petneházy Attila a lottériában megcsalt Liptlotty, Illyés Ákos a franciás divatot majmoló Tipptopp, Barta Éva a kikapós szolgálólány, Boriska, Nagyidai Gergő a tökkelütött Samu, Fellinger Domokos a (kicsit kínai kereskedőre hajazó) boltoslegény, Munkácsi Anita és Varga Norbert a tündérek, Balogh Gábor pedig magának Csokonainak mértéktartó szerepében volt lebilincselő.

Keresztes Attila színpadán az erős gesztusokkal jellemzett figurák úgy botladoznak évszázadok és műfajok között, hogy groteszk történetükben felismerhető a szerelem és halál abszurd dichotómiája is.

Karádi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában