Helyi közélet

2012.10.03. 17:22

Egy agonizáló iparágat lőttek ki

Nyíregyháza - Alig találni működő játékgépet Nyíregyházán, pedig egykor egymást érték a pénznyelős termek.

Nyíregyháza - Alig találni működő játékgépet Nyíregyházán, pedig egykor egymást érték a pénznyelős termek.A hét elején a kormány úgy döntött, hogy a jövőben játékautomatákat csak a három állami koncesszióban lévő kaszinóban lehet működtetni. A megyeszékhelyet jártuk körbe, mit is szólnak ehhez az érintettek. Az Universum üzletház külső felületéről a matricát két férfi tépi le. Elmondták, ők csak a dekoráció eltávolításával foglalatoskodnak, maga a helyiség már rég nem játékterem.

Egykor volt, most nincs

A másik oldalban pangás van, a két szomszédos büfé nem igazán vész össze a vendégeken, merthogy a kettőben van összesen egy látogató. Az egyikben volt valamikor játékautomata, most már nincs. Papp Zsolt vendégként volt jelen a kocsmában. – Nekem volt egy vidéki presszóban két játékgépem. Amikor felemelték az adóját a játékgépnek, nem érte meg tovább üzemeltetni.

Addig gépenként havi 100 ezer forint volt a befizetett adó, tavaly ezt felemelték 500 ezer forintra, ennyit nem lehetett összeszedni. Két gépre havi egymillió lett volna az adó, de akkor még egy fillért sem adtam a kezelőnek, nincs karbantartási keret, nincs őrzés.

Az adóemelésig legalább a helyiség bérleti díjat kitermelte a két gép, ám utána kénytelen voltam feladni a kocsmát is. Ahhoz, hogy maradjon is a gépbe dobott pénzből, körülbelül havi 4 millió forintot kellett volna bevételként összeszednem. Az egész településen éltek 1500-an, havonta mindenkinek el kellett volna hoznia a gépbe 2 ezer forintot ahhoz, hogy nullszaldós legyek – közölte Papp Zsolt.

Egy gép várja a vendégeket

A vasútállomás közelében lévő teremben ugyancsak egy gép várja a betérőket. Egy nagyobb létszámú csapat érkezik, egyikük belép, bedobja a gépbe valamennyi apróját, nyomja a gombot, a többiek kintről kiabálnak neki, jöjjön, ne maradjon el. Egy perc és már továbbálltak. Az üzemeltető itt sem lelkes.

– Ezen a környéken nagyjából heten leszünk munkanélküliek. Bezárjuk a kocsmát is, el kell küldeni a pultosokat, eddig az állam kapott adót, most majd mi kapunk segélyt. A szomszéd belépve még azt mondja: szerintem ezek a gépek hamarosan útra kelnek, és Ukrajnában, meg Romániában fognak üzemelni.

Adóztatás majd tiltás

A MÁV állomás közelében lévő kocsmában egyetlen gép van. Az üzemeltető a kérdésre – mit szól a törvényhez - csak annyit mondott: „Uram, munkanélküli leszek. Itt sem dobálják a pénzt a gépbe. A legcsúnyább az, hogy tavaly novemberben felemelték az adót, akkor mindenki lecsökkentette a gépek számát, majd azt mondták, lesz egy on-line rendszer, aminek a szerverei Székesfehérváron vannak. Erre most már mindent megtiltanak?” – tette fel a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában