Helyi közélet

2012.10.01. 15:50

Hétfőtől több mint ezer gyógyszerért kell többet vagy kevesebbet fizetni

Nyíregyháza – Koleszterinszint-csökkentőknél minden esetben csak hatóanyagot írunk fel, a gyógyszertárban pedig automatikusan dobja ki a számítógép a legolcsóbb készítményt – mondta lapunknak dr. Zilahi Zsolt háziorvos, kardiológus szakorvos, klinikai farmakológus azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől több mint 1300 gyógyszer ára csökkent vagy emelkedett.

Nyíregyháza – Koleszterinszint-csökkentőknél minden esetben csak hatóanyagot írunk fel, a gyógyszertárban pedig automatikusan dobja ki a számítógép a legolcsóbb készítményt – mondta lapunknak dr. Zilahi Zsolt háziorvos, kardiológus szakorvos, klinikai farmakológus azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől több mint 1300 gyógyszer ára csökkent vagy emelkedett.– Más betegségek esetében gyógyszert írunk fel, de itt is szempont a hasonló hatóanyag-tartalom és az ár – teszi hozzá a szakorvos. A tapasztalatok szerint eddig a betegek fele ragaszkodott a korábban megszokott és jól bevált készítményhez, a többiek pedig elfogadták az olcsóbb helyettesítő gyógyszereket, és az utóbbi időben, egyre többen kérik azt a készítményt, amiért kevesebbet kell fizetni.

Klinikai farmakológusként Zilahi Zsolt inkább a 10-15 éves klinikai vizsgálatokkal alátámasztott gyógyszereket preferálja, mert egy-egy beteg esetében az azonos ható-, de más vivőanyaggal rendelkező készítmény lehet, hogy nem ugyanazt a hatást fejti ki. Megtörténik, hogy emiatt vissza kell térni a korábbi gyógyszerre, vagy a megfelelő mennyiséget be kell állítani a páciensnél. – Ezért nagyon fontos, hogy ismerd a betegedet! – jelenti ki a nyíregyházi doktor és megjegyezi: a patikusok felelőssége is nagyobb, ha csak a hatóanyag-tartalom alapján adják ki a gyógyszert. Körzetében a legtöbb receptre olyan gyógyszert írnak fel, amely kardiovaszkuláris és koszorúér-betegségekre, magasvérnyomásra, diabeteszre, infarktus utáni gyógyszerekre, pszichiátriai betegek gyógyítására, kezelésére szolgál.

A generikus, behelyettesíthető szerek árait félévente úgynevezett vaklicit során határozzák meg: a gyártók úgy ajánlanak árat egy-egy készítményükre, hogy nem tudják, a többi cég milyen árral száll be az árversenybe. A legolcsóbb gyógyszer és a legfeljebb öt százalékkal drágább készítmények kerülnek a preferáltak közé. Mivel a hatóanyag gyógyít, s nem a márka – vérnyomáscsökkentőből félszáz azonos hatóanyagú van, mégis kiugró árkülönbséggel juthatunk hozzájuk – az árversenyben élen járók felírásával csökkenhet a betegek kiadása is.

A patikus felelőssége is nagyobb

– A gyógyszerészek is nehezen élik meg a folyamatos árváltozást, de a betegeknek sok esetben a gyógyszerváltással is szembesülniük kell, amit nem mindenki fogad el – ismeri el dr. Tari János. A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke szerint az sem szerencsés, hogy (azonos hatóanyag-tartalom mellett) egy-egy gyógyszer le- vagy felkerül a közgyógyellátási listára. A preferált generikus szerek (legolcsóbb gyógyszer) esetében pedig előfordulhat az ellátási nehézség, hiszen a gyártók nincsenek felkészülve akkora keresletre, mint, amit a döntés generál – magyarázza Tari János. – A patikus felelőssége is nagyobb, több figyelmet kell a páciensekre fordítani, mert azonos hatóanyag mellett sem zárható ki, hogy más hatást fejt ki a gyógyszer. Ilyen esetben, ha az orvos nem zárja ki a helyettesíthetőséget, akkor a gyógyszerész ajánlhat más készítményt, vagy az orvos dönti arról, milyen gyógyszer kell a betegnek szednie. – Aki rendszeresen ugyanabba a patikába váltja be a receptjeit, ott a kollégák már ismerik a beteget, a rendszeresen szedett gyógyszereit, így tudják, mit javasoljanak – tesz hozzá a kamara megyei elnöke.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője korábban azt nyilatkozta: a legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentők ára mérséklődik. Ezek között van olyan termék, amelynek térítési díja 652 forint helyett 157 forint lesz. Ezen felül "nagyon nagy mértékű" a csökkenés még néhány gyakran használt pszichiátriai készítmény esetén is. Ezen készítmények térítési díja 20-30 százalékkal csökken. Több vérnyomáscsökkentő készítményért is kevesebbet kell majd fizetni 15-20 százalékkal - mondta a főosztályvezető. Az árcsökkenés mellett 543 gyógyszernek átlagosan 4,5-5 százalékkal emelkedik a térítési díja.

A betegek a www.oep.hu honlapon a gyógyszerkereső rovatban tájékozódhatnak arról is, hogy kedvezőbb térítési díj reményében a házi vagy a szakorvossal érdemes-e felirtani a szert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában