Helyi közélet

2012.10.26. 08:50

Kondor Róza előadói estje Ópályiban

Ópályi - A Győrben élő nyugdíjas pedagógus, költő rendszeresen felkeresi, saját szóhasználata szerint, nevelő faluját Ópályit. A mostani látogatása jeles eseményhez kötődött. Debrecenben vette át aranydiplomáját, ugyanis ötven évvel ezelőtt szerzett magyar történelem szakos tanári diplomát az egyetemen.

Ópályi - A Győrben élő nyugdíjas pedagógus, költő rendszeresen felkeresi, saját szóhasználata szerint, nevelő faluját Ópályit. A mostani látogatása jeles eseményhez kötődött. Debrecenben vette át aranydiplomáját, ugyanis ötven évvel ezelőtt szerzett magyar történelem szakos tanári diplomát az egyetemen.Kihasználták az alkalmat és rendhagyó irodalom órára hívták a költőnőt. Előbb a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban, majd Ópályiban kápráztatta el a mai, olvasástól kissé elszokott, tanulókat. Este az ópályi teleházban találkozott a falu irodalom kedvelőivel. A Kraszna Népdalkör tagjai több verseskötetéből egy-egy versével köszöntötték az őszülő hajú, de fiatalosan temperamentumos tanárt.

Kondor Róza, Kecskés Rózsa néven jelenteti meg műveit. Az 1990-es évektől kezd igazán „elvarázsolt pillanataiban” az íráshoz. Művei folyóiratokban, antológiákban jelennek meg. A Kláris antológiában 1998-tól szerepel, a Győri antológiában 2000-től 16 gyűjteményben jelentek meg versei. 2005-ben jelent meg önálló verseskötete Életutam dalai címmel, majd 2006-ban ismét jelentkezett egy kötettel Kincseim címmel. 2007-ben jelentette meg Rózsaszirmok illatában című gyermekeknek, gyermekekről szóló verses, rajzos kötetét, melyben megcsillogtatta festői, grafikusi képességeit. Ópályiba elhozta legújabb Szivárványhíd című kötetét, melyben leltárt készít munkásságáról. „Hetvenkedő” hangulatban vall színes és gazdag életútjáról. A teleházban tekinthetők meg festői tehetségéről árulkodó képei.

Erdélyi Miklós polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában