Helyi közélet

2012.10.06. 12:50

Rovásírásos helynévtábla Nyíregyháza bevezető útjain

Nyíregyháza - A Jobbik Magyarországért párt Nyíregyháza bevezető útjain tíz rovásírásos helynévtáblát fog felállítani. Az elsőt az Orosi úton láthatjuk, a második a régi és az új 4-es főút torkolatánál áll.

Nyíregyháza - A Jobbik Magyarországért párt Nyíregyháza bevezető útjain tíz rovásírásos helynévtáblát fog felállítani. Az elsőt az Orosi úton láthatjuk, a második a régi és az új 4-es főút torkolatánál áll. Az első tábla avatásán Vass Zoltán képviselő a továbbiakban elmondta, hogy megkaptak minden szükséges engedélyt és hozzájárulást a táblát felállításához. Az ünnepélyes tábla avatón Gyüre Csaba országgyűlési képviselő kiemelte, azért fontos a tábla elhelyezése, mert ezzel demonstrálni akarjuk Európa számára, hogy a magyaroknak van múltja, és lesz jövője.

Az idelátogató külföldiek meglátva a táblát majd érdeklődni fognak múltunk iránt, ezzel talán sikerül nagyobb elismerést kivívni, hiszen a történelmi időkből Európában a görög ABC, a latin ABC, később a ciril ABC volt csak ismert, de mellettük létezett egy székely-magyar rovásírásos ABC is. Ez fog minket egybe, ez köt össze bennünket – tette hozzá a képviselő.

-A székely-magyar rovásírásról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy a latin írásmóddal ellentétben nem balról haladt jobbra, hanem jobból balra írunk. Van több módja is, általában hangalakban rögzítünk, a kettős mássalhangzók önálló jellel jelöltek. Ezért előfordulhat, hogy a karakterek száma nem egyezik a latin írású karakterek számával. Akit érdekel, már az interneten is van oktató anyag, illetve letölthető a billentyűzetre rovásírásos karakter is. A város nevét talán nem nagy kihívás megtanulni leírni rovásírással.

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában