Helyi közélet

2012.11.22. 10:03

Az akác és a dohány hazája

Ófehértó - Kelet-Európa legnagyobb dohánytermesztő települése ad otthont a Fehér Akác Napok rendezvénysorozatnak.  Interjú Simon Józseffel, Ófehértó polgármesterével.

Ófehértó - Kelet-Európa legnagyobb dohánytermesztő települése ad otthont a Fehér Akác Napok rendezvénysorozatnak.  Interjú Simon Józseffel, Ófehértó polgármesterével.Akácos út, ha végig megyek rajtad én... A nóta ismerős, Ófehértón pedig sajátságos jelentőséggel bír, hiszen a helységet olyan csodaszép akácerdő veszi körül, mely ha virágzik, hamisítatlan illatfelhő lengi be a környéket. Két éve a Fehér Akác Napok rendezvénysorozat is a község egyik specialitását hirdeti. A másik a dohány, ugyanis – nem túlzás – Európa legnagyobb dohánytermesztő településéről van szó, melyet 2010 óta vezet Simon József polgármester.

– Tősgyökeres ófehértóiként, tizenhat éves iskolaigazgatói múlttal vágott bele a komoly kihívás teljesítésébe. Noha még csak két esztendő telt el, tevékenységének számos kézzelfogható, tettenérhető jele tapasztalható.

Simon József: – Az elsődleges célom a település működőképességének biztosítása volt, hiszen ez mindennek az alapja. Az önkormányzat, valamint az intézményhálózat biztonságos és stabil működtetésével párhuzamosan lebeg a szemem előtt Ófehértó megújítása, rehabilitációja, új arculatának fokozatos kialakítása, de csakis olyan fejlesztések és beruházások megvalósításával, amelyek nem sodorják veszélybe és adósságba az önkormányzatot.

– Az átadás-átvétel után milyen azonnali intézkedésekre volt szükség?

Simon József: – Az önkormányzat működésének és gazdálkodásának felülvizsgálata, az indokolt és racionális döntések meghozatala, az intézményi létszámok optimalizálása, a szükséges átszervezések meglépése, a kiadások csökkentése volt alapvető feladat, amit sikerült teljesíteni. Elkészült a település honlapja, megjelenik az Ófehértói Hírmondó, információs pont működik, mindegyik hiányt pótolt.

– Mik valósultak meg eddig a tervekből?

Simon József: – A teljesség igénye nélkül: sikerült többek között biztosítani a gyermek szakorvosi rendelést és a bölcsődei ellátást a településen. Befejezéséhez közeledik az új ravatalozó és környékének építése. Térfigyelő kamerarendszer épült ki. A Start-munkaprogram keretében jelentősen bővült a gépparkunk. Fontos feladatunk a parkok, közterek építése, szépítése, gondozása, a csapadékvíz-elvezető árkok készítése, karbantartása. Az erdőtelepítéssel is a jövő épül. Közösségformáló, hagyományteremtő rendezvények: Fehér Akác Napok, Karácsonyi Forgatag. Ligettanyán megvalósult a Roma Közösségi Ház, amit nemrég Baranya megyéből a sági kistérség képviselői is meglátogattak, hogy tapasztalatokat szerezzenek. Uniós támogatásból új szociális központ létesül.

– Meddig nyújtózkodhat egy 2620 lelkes község, mi szabhat határt a fejlődésnek?

Simon József: – Ahogy említettem, kizárólag olyan beruházásokban gondolkozunk, amelyek pluszt adnak a lakosságnak, és nem adósodik el az önkormányzat. A felelős gazdálkodás jegyében nyújtottuk be a különböző pályázatokat. Ilyen a bentlakásos idősek otthona, az egészségház és környékének átalakítása, fejlesztése, a községi piac építése, a családi napközi, a bölcsődei helyek növelése, az óvodafejlesztés, az innovatív iskola pályázat, az egészségnevelési programsorozat, a kazánprogram, a temető környékének rendbetétele, parkolók kialakítása, a játszótér további fejlesztése, az energetikai pályázat, a sétálóutca kialakítása, további parkosítások, a buszvárók készítése, szabadidőpark megvalósítása, az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági épületben asztalos- és lakatos üzem kiépítése, valamint a legfontosabb: a szennyvízberuházás.

Névjegy

Név: Simon József

Végzettség: történelem-informatika szakos tanár, népművelő – Nyíregyházi Főiskola, közoktatási vezető – Budapesti Műszaki Egyetem

Családi állapot: nős, felesége matematika-fizika szakos tanár, közoktatási vezető

Főbb munkahelyei: művelődésiház-igazgató, tanár, iskolaigazgató Ófehértó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában