Helyi közélet

2012.11.21. 13:44

Fellélegezhetnek a MÁV biztosító ügyfelei

Nyíregyháza - A hatályba lépő törvény megoldja a károsultak jogvédelmét.

Nyíregyháza - A hatályba lépő törvény megoldja a károsultak jogvédelmét.Az Alkotmánybíróság felhívására a jogalkotó véget vetett a MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfeleinek kálváriájának. Sok álmatlan éjszakát okozott a MÁV Biztosítóval korábban gépjármű-felelősségbiztosítást kötő ügyfeleknek az, hogy 2008-ban a MÁV Biztosító vagyonelszámolási eljárás alá került. Ügyfelei hiába rendelkeztek megfelelő felelősségbiztosítással, nem volt, aki helytálljon az általuk okozott károkért.

– Az Országgyűlés a most megjelent, e héten hatályba lépő 2012. évi CLXII. törvényben egyrészt kijelölte a megalapozott kártérítési igények forrásait – köztük a MABISZ-ét is –, amelyből a vagyonelszámolónak kell kifizetnie az általa nyilvántartott, elismert kártérítési igényeket. Másrészt megalapozott kártérítési igényként ismeri el azokat a követeléseket is, amelyeket a bíróság akár az egyesülettel, akár a károkozó gépjármű üzembentartójával szemben jogerősen megítélt. Ugyanakkor azokat a követeléseket is, melyeknek összegszerűségében az egyesület és a hitelező e törvény hatálybalépését követő 180 napon belül megegyezik. Ezzel megoldódott az ügyfelek jogvédelme – kommentálta dr. Fazekas Sándor pénzügyi tanácsadó.

– A kifizetéseket a MÁV Biztosító Egyesület vagyonelszámolója, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. a tervek szerint jövő év januárjában megkezdi. Ezért az igényüket bejelentett, megalapozott kártérítési igénnyel rendelkező jogosultak az időközben történt változásokat mielőbb jelentsék – javasolja a szakember, hozzátéve: – Azok a károkozó gépjárművet üzembentartók, akiknek ügyében kártérítésre kötelező, jogerős bírósági ítélet született, végrehajtási eljárás kezdődött, a megfelelő okmányok csatolásával igényüket szintén jelentsék be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában