Helyi közélet

2012.12.05. 13:05

Rendezik az adósságot

Az állam 1758, ötezer lakosúnál kisebb település adósságát rendezi az év végéig. Az önkormányzatok és a hitelezők vélhetően a két ünnep között hozzájutnak pénzükhöz.

Az állam 1758, ötezer lakosúnál kisebb település adósságát rendezi az év végéig. Az önkormányzatok és a hitelezők vélhetően a két ünnep között hozzájutnak pénzükhöz.Az ennél nagyobb települések esetében március után írják alá a háromoldalú szerződéseket az önkormányzatok, az állam és a pénzintézetek. Legkésőbb június 30-áig befejeződik a települések adósságrendezése – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. A 2013-as költségvetési törvénybe bekerül egy olyan passzus, amely szerint a kistelepülések adósságrendezésénél a kormánynak egyedi mérlegelési lehetősége van. Amennyiben kiemelkedően magas az egy főre jutó adósságállomány, akkor a kormány meg fogja vizsgálni annak okát - tette hozzá az államtitkár. Kiemelte: az érintett 1758 önkormányzatból "maximum 52-ről lehet szó, de az adósságállományukból negyven százalékot akkor is megkapnak". Példaként vállalkozási célú hitelfelvételt, konkrétan egy szállodavásárlást említett, amelyet nem konszolidálnak, mert az adósságrendezés "az igazságosságot szolgálja".

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ma dr. Vinnai Győző kormánymegbízott és Paszab polgármestere, Tajthy Péter egyeztetett a konszolidáció menetéről és mértékéről.

Nagy könnyebbség

Az 1335 lakosú Paszab község adósságállományát teljes egészében átvállalja az állam.

– Jelenleg az összes adósságunk 33 millió 500 ezer forint, s ebben van fejlesztési és folyószámla hitel is. A fejlesztési hiteleket olyan beruházásokra vettük fel, amelyek fontosak voltak a település mindennapi élete szempontjából. Még 2006-ban a művelődési ház felújítására, illetve tornaszoba kialakítására vettünk fel 8 millió 800 ezer forint hitelt, ezt folyamatosan törlesztettük, de még most is tartozunk 6 millió 364 ezer forinttal. A népművészeti hagyományainkat ápoló tájház felújítására 2009-ben 15 millió 300 ezer forintot vettünk fel, ez a hitelösszeg jelenleg 11 millió 897 ezer forint. Mindezekhez jön még a folyószámla-hitelünk is – avatta be szerkesztőségünket a pénzügyi részletekbe Tajthy Péter, Paszab polgármestere. – Nagy könnyebbséget jelent az önkormányzat számára, hogy ezeket a tételeket átvállalja az állam, hiszen nincs helyi bevételünk, amiből fizetni tudtuk volna a tartozásokat. Gondot jelentett az is az elmúlt jó pár évben, hogy a feladatok növekedtek, azonban az állami normatívák nem emelkedtek. Az is jelentős segítség lesz majd a számunkra, hogy az iskola működtetését teljes egészében átvállalja az állam, a települési önkormányzatnál csak az óvoda és az étkeztetés marad. A jövő évi kevesebb feladathoz meglesznek a források, hiszen a normatíva alapú támogatásról áttérünk a feladatfinanszírozásra.

Máriapócs adósságát is átvállalja az állam

– A nemzeti összetartozás kormánya segítő kezet nyújt Máriapócsnak is, átvállalva az önkormányzat adósságállományát – jelentette be dr. Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő szerdán a város polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta: az előző, szocialista kormány nem csak az embereket, az önkormányzatokat is eladósította. A Fidesz-KDNP kormány átvállalja a pócsi önkormányzat adósságállományát, s egyben felhívja a településvezetés figyelmét a racionális gazdálkodás fontosságára. – Kötelességemnek érzem a város segítését, bízom benne, hogy Máriapócs mint nemzeti kegyhely méltányos forráshoz jut – tette hozzá dr. Simon Miklós.

A „Kiút az adósságcsapdából Máriapócson” címmel meghirdetett megbeszélésen Papp Bertalan polgármester, Kiss Béla jegyző, a helyi civil szervezetek, az önkormányzat, valamint a görög katolikus egyház képviselői is jelen voltak. A településvezető elmondta: a város eladósodása 2002 és 2010 között jelenősen nőtt, Máriapócs hitelállománya jelenleg 118, a számlatartozása 86 millió forint, melynek rendezése érdekében önhikis pályázatot nyújtottak be.

- B.M., P.I. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában