Helyi közélet

2012.12.10. 07:40

Új köztéri alkotás a múzeumkertben

Tiszavasvári - Új köztéri alkotással gazdagodik december 14-én Tiszavasvári.

Tiszavasvári - Új köztéri alkotással gazdagodik december 14-én Tiszavasvári.A település szülöttjének, világhírű feltalálójának, Kabay Jánosnak kíván emléket állítani intézményünk és a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület a múzeum kertjében található Sőrés sétányon felállított új mellszoborral. A szobor ünnepélyes leleplezésére december 14- én pénteken kerül sor. Az ünnepi esemény 11.30 órakor a Városháza dísztermében kezdődik, ahol ünnepi köszöntőt mondanak Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Dr. Fülöp Erik polgármester, Dr. Bene János megyei múzeumigazgató, és Dr. Jekő József főiskolai tanár. Előadást tart Dr. Szabó Attila szakgyógyszerész „ Kabay János, a magyarországi morfin-gyártás atyja”, címmel. Ezt követően a feltaláló nevét viselő Általános Iskola növendékeinek előadását hallhatják az érdeklődők. Az ünnepi esemény a szobor leleplezésével majd koszorúzással zárul a múzeumkertben. A most elkészült mellszobrot Varga Attila gödöllői Európai Kőfaragó mester készítette süttői kemény mészkőből. A szobor elkészítéséhez erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott a feltaláló Ausztráliában élő unokája,Joe Oltványi, aki 2011-ben életében először látogatott el Tiszavasváriba, ahol elismerően szólt a Vasvári Pál Múzeum tevékenységéről.

Kabay Jánosról

Kabay János 1896. december 27-én született a Szabolcs megyei Büdszentmihályon (ma: Tiszavasvári). Kabay 1924-ben tette le gyógyszerészi esküjét és ezután kezdett kísérletezni a morfinnal és a mákkal. Gyorsan célhoz ért: 1925. május 1-jén bejelentették a szabadalmat "Eljárás ópium alkaloidok előállítására" címmel. 1927-ben Büdszentmihályon megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyárat. Ezzel megindult találmányának üzemi méretű gyártása. Magyarországnak az óta is nagy szerepe van a világ morfin termelésében a mákszalmából való morfin gyártás terén. A sors kegyetlensége, hogy az ember, aki egész életét a fájdalomcsillapító gyógyszerek kutatásának szentelte, nagy szenvedések között halt meg 1936. január 29.

Balogh Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában