Helyi közélet

2013.01.11. 09:30

A szellemi sport semjéni dámái

Kállósemjén - A dámáról még szép, hogy sokan hallottak, de a gomoku már lényegesen ködösebb fogalom.

Kállósemjén - A dámáról még szép, hogy sokan hallottak, de a gomoku már lényegesen ködösebb fogalom.Pedig ha csak annyit írunk le, hogy amőba… Ugye!? A gomoku, másnéven amőba egy kétszemélyes, logikai játék. A játékot fából készült táblán játsszák. A játékosok felváltva rakják a fekete és fehér köveiket, hasonlóan a renju és go nevezetű játékokhoz. A japán eredetű stratégiai játékot előszeretettel űzik a kállósemjéni  Kállay Miklós Általános Iskola diákjai – hasonlóan a dámához. Ez utóbbi szerte a világon elterjedt, amelyet „kockás”, négyzetrácsos táblan játszanak.

A Kállaysok közül Egri Krisztina olyan fokon teljesít, hogy az elmúlt hónapban megmérettethette magát a világbajnokságon.

– A diákok mindössze két esztendeje kezdték el elsajátítani a dáma és a gomoku szellemi sportok alapjainak elsajátítását iskolai szakkör formájában – közölte Egri Józsefné. – Már tavaly is szép eredményeket értek el a regionális és az országos versenyen is.

A hejőkeresztúri vetélkedőn ismét bizonyítottak a diákok – tette hozzá Horváth János, majd büszkén sorolta a szép eredményeket: – Gomokuban Kiss Ildikó első lett (III. korcsoport), Orosz Réka (II. kcs.) és Kékesi Sándor (I. kcs.) pedig egyaránt harmadik. Dámában Egri Krisztina (IV. kcs.) és Prokob Benedek (II. kcs.) az első, Orosz Réka (II. kcs.) a második, míg Somos Zsuzsanna (III. kcs.) Kékesi Sándor (III. kcs.) is a harmadik helyen végzett. Mindannyian kivívták a jogot arra, hogy részt vegyenek az országos versenyen.

Az 1999-es születésű Egri Krisztinát meghívták a hollandiai Hijken városban megrendezett World Championship Cadets girls 2012 dáma versenyre. A kiutazásban nagy segítséget jelentett a kállósemjéni önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatása. Már önmagában az is komoly fegyvertény, hogy kijutott a világbajnokságra, ahol sok hasznos tapasztalatot szerzett. Nem a helyezés volt a fontos számára, hanem a részvétel az erős mezőnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában