Helyi közélet

2013.01.28. 12:22

Közutat szeretnének a határon át

Zajta - Uniós támogatást nyertek a Zajtát és Nagypeleskét összekötő műút megépítésére.

Zajta - Uniós támogatást nyertek a Zajtát és Nagypeleskét összekötő műút megépítésére.Számos tervet szeretne megvalósítani ebben az évben is a zajtai önkormányzat.

– A település zsákutcás jellegéből kitörési pontot jelentene, ha elkészülne az a műút, amely összekötné Zajtát a szomszédos településsel, a Romániában található Nagypeleskével. Ennek érdekében közösen pályáztunk Lázári önkormányzatával – odatartozik ugyanis közigazgatásilag Nagypeleske –, s meg is nyertük az uniós támogatást. A támogatási szerződést februárban írjuk majd alá. Nagyon reméljük, hogy a nyárra a földutat felváltja a szilárd burkolatú út, s bízunk abban is, hogy a schengeni határ mihamarabb áttolódik Románia keleti határaira, s akkor már határátkelő-állomásra sem lenne szükség – tájékoztatta szerkesztőségünket az idei tennivalókról Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere.

A Start közmunka keretében az idén pályázunk 14 millió forint értékben eszközbeszerzésre - folytatta az idei terveket a település vezetője. - Az eszközök a község önellátó gazdálkodásának a fejlesztését segítené. Ősi magyar kapirgáló tyúkokat szeretnénk tartani, a tárolókat most építjük, s a célok között szerepel keltetőgép vásárlása is. A gazdasági udvarunkban jelenleg sertéseket tartunk. Tavaly tíz hízót vágtunk le az önkormányzat számára. Termesztünk zöldségeket is, az idén pedig 1,8 hektáron almát szeretnénk telepíteni. A Start közmunkán belül ez a pályázatunk már nyert.

Új szálláshelyek

- A határőrség itteni őrsének egykori épületét megigényeltük az államtól több mint egy éve. A falusi turizmus számára szálláshelyeket alakítanánk ott ki, s programok - például disznótorosok - rendezésével várnánk a hazai és a külföldi vendégeket. Nagyon bízunk a schengeni övezet kiszélesítésében, s akkor egész társaságok is jöhetnének hozzánk a határ túlsó oldaláról. Felvetődött egy sörfőzde kialakításának az ötlete is, s akár a környező településeket is elláthatnánk ezzel az itallal.

Szeretnénk az idén tovább üzemeltetni a két embernek munkát jelentő önkormányzati vegyesboltot, amely tavaly február 1-jén nyitott ki, s 40 millió forintos forgalommal zárt az év végén. Az üzletben egyrészt az önkormányzat által termesztett zöldségeket áruljuk, másrészt értékesítjük ott a lakosok kertjében megtermett gyümölcsöket is.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában