Helyi közélet

2013.01.02. 14:33

Versekben a mindennapokról

Tiszadada - Ifj. Kovács Géza kiírja magából mindazt, ami nyugtalanítja, aminek örül, ami napi szinten foglalkoztatja.

Tiszadada - Ifj. Kovács Géza kiírja magából mindazt, ami nyugtalanítja, aminek örül, ami napi szinten foglalkoztatja.„Megálmodott valóság” címmel látott napvilágot az elmúlt év végén ifj. Kovács Géza tiszadadai népművelő első verseskötete. A versek születéséről, az írás belső késztetéséről kérdeztük a szerzőt.

- Napi szinten foglalkozom sok mindennel, ami a kultúrával, közművelődéssel kapcsolatos, de hogy egyszer majd költő is leszek, azt nem gondoltam volna – mondta el érdeklődésünkre ifj. Kovács Géza. – Az első versek csak az elmúlt év márciusában születtek. Egy nagy rendezvényre készülve a nap minden percét erőn felül kihasználva végeztem munkámat, amikor is a szívem vacakolni kezdett, a vérnyomásom egyre csak feljebb szökött, s ezzel a pillanatnyi helyzettel valami megváltozott bennem. Valami új kezdődött el: azóta verses formában kiírok magamból mindent, ami nyugtalanít, aminek örülök, vagy ami egyébként napi szinten foglalkoztat – sokszor csak a mobiltelefonom üzenetek menüjébe, mert az mindig kéznél van. Nagyon közel áll hozzám az Isten, aki részese a családom minden napjának, s számtalan versem róla is szól. De megfogalmazódnak költeményeimben a hétköznapi emberek napi gondjai, a néha kilátástalan és a sokszor boldog valóság is. Ihletet az élet produkál eleget, nem kell keresni. Egy fedél nélküli szerencsétlen látványa, az édesapám ráncos kezének megsimítása, vagy csak egy, a napi életből kiragadott pillanat látványa számomra mind beszél, s ontja a gondolatokat. Családom és barátaim biztatására juttattam el a verseimet irodalmi lapokhoz, melyek közül a Délibáb című irodalmi és művészeti folyóirat jelentette meg 6 versemet. Nyár végén a Batcsányi – Cserhát Művész Kör egyik irodalmi pályázatára figyeltem fel, melyet József Attila halálának 75. évfordulója alkalmából írtak ki. Az általam legjobbnak vélt 5 versemet választottam ki a már meglévő, közel hetvenből.

A bíráló bizottság a verseket elfogadta, formailag és tartalmilag is megjelenésre alkalmasnak találta, s e versekért ősszel a Batcsányi – Cserhát Irodalmi Díj arany fokozatával tüntették ki ifj. Kovács Gézát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában