Helyi közélet

2013.04.22. 10:29

Faragványával lepte meg a református közösséget

Szamoskér - Leonardo da Vinci egykori híres alkotása, az utolsó vacsoráról készített festmény a hosszú évszázadok során már több művészeti, művészi alkotás megihletője volt.

Szamoskér - Leonardo da Vinci egykori híres alkotása, az utolsó vacsoráról készített festmény a hosszú évszázadok során már több művészeti, művészi alkotás megihletője volt. Nyakas Lajos szamoskéri fafaragó életében sem volt ez másképpen, aki 2012 decemberében kezdte el magának a festménynek a faképmásolatát elkészíteni.

– Akkoriban egy hónapig faragtam, de abba kellett hagynom, mert nem tetszett az addigi munkám. A 2013-as esztendő elején újrakezdtem, és szerencsésen befejeztem. Ezután otthoni műhelyemben raktam egyik helyről a másikra az általam készített faragványt, és ekkor jött az a gondolatom, hogy én ezt a Szamoskéri Református Egyházközségnek szeretném adni. Megkérdeztem erről Lucskiné Krokavecz Márta nagytiszteletű asszonyt, aki örömmel fogadta felajánlásomat, így felhelyeztem a szószékkel szembeni falra a szamoskéri templomban a faképet. Ez egy 80 cm széles, 50 cm magas, és 4 cm vastag táblametszet, amelyet körtefából készítettem, lenolajjal itattam be, a legvégén pedig egy lakréteget is felkentem rá – mondta el Nyakas Lajos.

Mindemellett a mesterember 11 útbaigazító táblát és egy falutérképet faragott már az előző esztendőben Szamoskérnek. Az egyedi falutérkép faoszlopain a jelenlegi és az egykori református templomok haranglábjai láthatóak.

Széles Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában