Helyi közélet

2013.04.25. 16:18

Soltész Miklós: félmilliárd forint szabolcsi és hajdúsági szociális intézményeknek

Máriapócs, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - Több mint 500 millió forintos támogatást kap épületeinek felújítására és korszerűsítésére több Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei szociális intézmény - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön Máriapócson.

Máriapócs, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - Több mint 500 millió forintos támogatást kap épületeinek felújítására és korszerűsítésére több Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei szociális intézmény - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön Máriapócson.A szabolcsi településen megrendezett Családbarát közgondolkodás - megmaradni és gyarapodni a végeken című konferenciára ellátogató államtitkár az MTI-nek elmondta: a már lezárt pályáztatás eredményeként az országos programban csaknem hatvan szociális intézmény összesen hétmilliárd forintot használhat fel ilyen fejlesztésekre.

A tárca tartalékösszeget tervez bevonni a beérkezett nagy számú pályamunkára tekintettel, az újabb kiírás több száz intézmény előtt nyitja meg ismét a pályázati lehetőséget - tette hozzá Soltész Miklós.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a családok átmeneti otthona, amelyet a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás működtet, 100 millió, a bagaméri református szeretetotthon több mint 130 millió, a szintén református egyház által működtetett zsarolyáni idősotthon 129 millió, a nyíregyházi gyermekotthon 80 millió, valamint Hajdúdorogi Egyházmegye fenntartásában lévő lakásotthonok 83,5 millió forintot fordíthatnak épületeik korszerűsítésére az Új Széchenyi Terven keresztül érkező támogatás segítségével.

A máriapócsi zarándokházban rendezett konferencián Soltész Miklós az ország demográfiai helyzetével kapcsolatban elmondta: 2001 és 2011 között 261 ezerrel csökkent Magyarország össznépessége, és az elöregedés jellemzi. Míg az 60 év felettiek száma 250 ezerrel nőtt, addig az aktív korúak száma 263 ezerrel, a 14 év alattiak csoportja pedig 247 ezerrel szűkült.

A házasságok száma tíz év alatt csaknem 676 ezerrel csökkent, "ami iszonyatos nagy szám". Az elváltak száma ez idő alatt viszont 758 ezerről csaknem egymillióra nőtt, ezek az adatok pedig bizonyos szempontból tükrözik a társadalom felfogását és gondolkodásmódját is - hangsúlyozta az államtitkár. Soltész Miklós szerint a gyerekvállalás területén is problémák vannak, hiszen már meg kellett volna születniük a Ratkó-unokák nagy részének, ez azonban nem történt meg.

A kormányzat két nagy irányban kezdte el a családtámogatási rendszerek átalakítását. Soltész Miklós az anyagi támogatás mellett - utalva az Új Széchenyi Terv családi életre való felkészítést segítő pályázatára - fontosnak nevezte a fiatalok számára a "szimbolikus lelki tér" biztosítását és segítségnyújtást, amelyre közlése szerint nagy hangsúlyt fektet a kormány.

A két irányelvnek az összefogása nagymértékben változtathat azon a szemléleten, amely az elmúlt évtizedekben kialakult - fűzte hozzá.

Nem arról van szó, hogy a kormány "össze akar házasítani boldog-boldogtalant", hanem arról, hogy megadja a segítséget a fiataloknak - fogalmazott Soltész Miklós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában