Helyi közélet

2013.04.18. 10:00

Kompenzálni fogják a fogyasztókat

Szakoly, Nyírmada, Pusztadobos - A megyénkből három település is érintett a forgalomarányos díjak túlzott emelésével kapcsolatos ügyben.

Szakoly, Nyírmada, Pusztadobos - A megyénkből három település is érintett a forgalomarányos díjak túlzott emelésével kapcsolatos ügyben.

 A Népszabadság információi szerint hatvan településen utasította lakossági víz- és csatornadíj-csökkentésre a helyi közműszolgáltatót a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A lap szerint a hatóság az elmúlt időszakban nyolcvan víziközműdíj-felügyeleti eljárást indított. Összesen 42 esetben született eltiltó határozat, ami hatvan települést érintett.

Ebből a hatvanból három település szabolcsi, Szakoly, Nyírmada és Pusztadobos. Utóbbi kettőn a Tiszai Regionális Vízművek Zrt. szolgáltatja a vizet. Megkeresésünkre a cégnél közölték: „A MEKH díjfelügyeleti eljárás keretében határozatot hozott a jogszabályellenes díj alkalmazását illetően, egyúttal kötelezte az előző szolgáltatót a helyes díj alkalmazására.

A TRV Zrt. vezérigazgatója, Hajdú Gábor, miután értesült a forgalomarányos díjak előírtnál nagyobb mértékű emeléséről, illetve a visszafizetési kötelezettségről arról rendelkezett, hogy a március hónapról szóló számlákban szerepeltetni kell a különbözetet a kompenzációról, továbbá, hogy az érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamatot kell visszafizetni az érintett lakosoknak. A két érintett település vonatkozásában a kompenzáció kamatokkal együtt számolva bruttó 517.719 forint” – közölte Rudas Dániel, a cég kommunikációs tanácsadója.

Szakolyban a víziközmű-szolgáltatást a hónap végéig a Szökért Nonprofit Kft. végzi, május elsejétől pedig a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatok Zrt. fogja – tudtuk meg Szűcs Gabriella polgármestertől. A település vezetője elmondta: megkapták a hivatal határozatát ők is, és eleget is fognak tenni a benne foglaltaknak.

– Azt, hogy milyen módon, arról még egyeztetünk a régi és az új szolgáltatóval is. Mindenképpen kompenzáljuk a lakosainkat, valószínű, hogy a határozat jogerőre emelkedését követő számlájuk lesz kevesebb.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában