Helyi közélet

2013.05.02. 12:58

Hollandiában is bizonyíthatnak

Nyírbogdány - Sikeresen szerepelnek a hazai versenyeken a nyírbogdányi iskola robotprogramozó diákjai.

Nyírbogdány - Sikeresen szerepelnek a hazai versenyeken a nyírbogdányi iskola robotprogramozó diákjai.Gyakran szerepelnek lapunkban a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény robotprogramozó diákjai, hiszen szinte minden versenyről értékes helyezésekkel térnek haza. Április 13-án a Nyíregyházi Főiskolán rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupát, s ezen a versenyen a nyírbogdányi tanulók olyan jól szerepeltek, hogy hazánkat képviselhetik Hollandiában a RoboCup2013 világversenyen. Ennek a rendezvénynek júniusban Eindhoven ad otthont.

– Iskolánk tehetséggondozó programja a 2010/2011-es tanévben kezdődött. Több területen is próbálkozunk pl.: néptánc, természetvédelem, képzőművészet, programozás. Mivel egy intézmény vagyunk az óvodával, így tudatosan indítottuk az óvónőkkel a tehetséges gyermekek szűrését, összehangolva az iskolával, így biztosítva a folyamatos tehetséggondozást – tájékoztatta lapunkat az intézmény vezetője, Szilágyiné Sinka ZSuzsanna. – 2011-ben regisztrált tehetségponttá vált iskolánk. A kidolgozott tehetségprogramok közül mára a LEGO NXT robotok programozása vált a legsikeresebbé.

Szerencsés időben találkozott a tanulók érdeklődése egy lelkes és a tanítás iránt elkötelezett, szakmailag kiválóan felkészült pedagógussal, Abán Csabával. A háttérmunkához természetesen csatlakozott egy tantestület, amely képzéseken sajátította el a tehetségek felkutatásának alapjait és teremti meg, valamint biztosítja kollégánk zavartalan munkájának feltételeit. A nevelő-oktató munkánk során támaszt és segítséget kapunk a gyermekek szüleitől is.

Az emberi erőforrás mellé már „csak” a pénz hiányzott, hogy megfelelő mennyiségű eszközzel rendelkezzünk és a versenyekre való utazás költségeit is fedezni tudjuk, ne a családokat terheljük. Az intézmény vezetése pályázatok figyelésével, azokon való folyamatos és sikeres részvétellel a program eszközállományát 1,5 millió forint értékre fejlesztette, így teremtve meg a műszaki feltételeket. A fenntartó személyében változás történt tavaly ősszel, a Baptista Szeretetszolgálat működteti az iskolát. Támogatja az eredményes és kitartó munkát, a hollandiai világversenyre való eljutásnak az idén nem lesz anyagi akadálya.

Április 27-én az ifjú robotprogramozók részt vehettek a IV. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjében is. Az idei tanévben három kategóriában összesen 81 csapat nevezett az ország teljes területéről, így 18 város 30 iskolájának 209 diákja mérte össze robotprogramozói tudását.

– A verseny annyiban volt más, mint a hazai vagy nemzetközi robotversenyek, hogy itt a konstrukciók tervezése és építése nem kapott szerepet, most a programozás volt a döntő – mondta el érdeklődésünkre Abán Csaba, a diákok felkészítő tanára.

– A versenyen előre összeépített MINDSTORMS NXT robotokat kellett programozni úgy, hogy megoldják a tesztpályán kitűzött feladatokat. Az öt, a verseny helyszínén ismertetett programozási feladat megoldására 90 perc állt a csapatok rendelkezésére. A programozási részt a robotok tesztpályán való működésének bemutatása, valamint a forráskódokat elemző szakmai zsűri értékelése követte. A két értékelési szempont alapján a 6. évfolyamos korosztályban csapatunk az országos döntő III. helyén végzett, így büszkén mondhatjuk el, hogy programozóink két egymást követő évben is dobogóra állhattak hazánk legnagyobb robotprogramozó versenyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában