Helyi közélet

2013.05.28. 19:41

Kabay János-emlékhét Tiszavasváriban

Nyíregyháza, 2013. május 28., kedd (MTI) - Gyógyszerészet-történeti vetélkedővel, kiállítással és egy interaktív kémiai labor ünnepélyes átadásával emlékeznek a hazai morfingyártás megalapítójára, Kabay Jánosra a róla elnevezett emlékhét keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

Nyíregyháza, 2013. május 28., kedd (MTI) - Gyógyszerészet-történeti vetélkedővel, kiállítással és egy interaktív kémiai labor ünnepélyes átadásával emlékeznek a hazai morfingyártás megalapítójára, Kabay Jánosra a róla elnevezett emlékhét keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

Az eseményt június 3. és 7. között rendezi meg immár negyedik alkalommal a Vasvári Pál Múzeum, amely ünnepi megemlékezésekkel, tudományos témanapokkal és előadásokkal emlékezik a város világhírű szülöttjére, a "fájdalomcsillapítás atyjára" - közölte Balogh Tamás, az intézmény sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Az idei emlékhét díszvendége lesz Kabay János Ausztráliában élő unokája, Oltványi József, aki Sydneyben - nagyapjához hasonlóan - a semmiből hozta létre a Bev-Cap Company műanyagipari nagyvállalatot és lett sikeres gyártulajdonos.

A programsorozat június 3-án, hétfőn a Múzeum Baráti Kör Egyesület és a Best Of Rádió közös kulturális disputájával kezdődik, amelyen közéleti szereplők beszélgetnek a tudós életéről és munkásságáról. Kedden a Kabay János, a szabolcsi feltaláló című rajzpályázatra beérkezett pályaművekből nyílik kiállítás, szerdán pedig a helyi iskolásoknak tartanak gyógyszerészet-történeti vetélkedőt a róla elnevezett iskolában. A versenyen összetett feladatokat oldanak meg a versenyzők, a témakörök az egykori Szabolcs vármegye gyógyszertárainak történetét, érdekességeit, Magyarország nagy gyógyszergyárainak történeti alakulását ölelik fel - sorolta a referens.

Csütörtökön tartják meg a központi ünnepséget a városházán, amelyen részt vesz Oltványi József és családja is. Az ünnepi műsor után előbb Kabay János szülőházánál koszorúznak, majd a feltaláló tavaly decemberben felavatott mellszobránál helyezik el az emlékezés virágait. Az ünnepség után adják át a feleségéről, Kelp Ilonáról elnevezett interaktív kémiai labort a felújított Vasvári Pál Múzeumban: a több mint 60 millió forint értékű rekonstrukció révén a 220 éves műemlék épületben a laboron kívül új múzeumpedagógiai oktatótereket, látványraktárat, integrált raktárakat és látogatórendszert is kialakítottak.

Az eseménysorozat zárásaként pénteken ünnepi megemlékezést tartanak az Alkaloida Vegyészeti Gyár előtt - közölte Balogh Tamás.

Az "alkaloidák kutatójának" is hívott Kabay János (1896-1936) a Tiszavasvári elődtelepülésének tekintett Büdszentmihályon született. Az 1924-ben gyógyszerészdiplomát szerzett kutató szinte egész életében a mákkal és a morfinnal kísérletezett azt vizsgálva, hogy miképpen lehet kivonni a növényből a lehető leggazdaságosabban a hatóanyagokat. Szabadalmaztatott módszereit, technológiáját azóta világszerte használják.

Kabay forradalminak számító kutatásaival bebizonyította, hogy a morfingyártáshoz nincs feltétlenül szükség ópiumra mint kiindulási nyersanyagra: az 1925-ben bejelentett első szabadalma szerint a morfint a zöld máknövény préslevéből is el lehet különíteni.

Felesége, Kelp Ilona vegyészdoktor segítségével később kidolgozta azt az eljárást, amely megoldotta a morfin kivonását a kicsépelt, többnyire mezőgazdasági hulladékként kezelt mákszalmából. Ez a "száraz eljárás" forradalmasította a morfingyártást: a gyógyszerész módszerét tíz országban szabadalmaztatták.

Kabay János a mákszalma hasznosítására kisüzemet létesített Büdszentmihályon, ez lett az alapja a későbbi Alkaloida Vegyészeti Gyárnak, amelyet 1927-ben alapított. A mai is működő tiszavasvári üzem az elmúlt század évtizedei alatt a világ legnagyobb morfin- és kodein-előállító vállalatai közé fejlődött és a világ számos országába exportálta termékét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában