Helyi közélet

2013.05.10. 08:10

Templomok – gyufaszálakból

A makettek ma már látványosságot jelentenek a tunyogi és a matolcsi református templomban.

A makettek ma már látványosságot jelentenek a tunyogi és a matolcsi református templomban.

Egy gyufaszál nemcsak a mindent megsemmisítő tüzet jelenti, hanem különböző tárgyak építőeleme is lehet.

A tunyog(matolcs)i református templomban két ilyen érdekes alkotás fogadja a betévedő idegent: a kisebbik az 1910-es évek templomát örökítette meg, a nagyobbik pedig a jelenlegi templomról készült.

Sok lett a szabadidő

Mind a két makett megalkotása Deli Ernőhöz, a református egyházközség gondnokához kötődik.

– A nagyot 2003-ban 42 ezer darab gyufaszálból ragasztottam össze, míg a kicsi 2009-ben készült. A templomunk egyébként a XV. században épült, majd 1914-ben elbontották, átalakították. A tornyot még ahhoz a régi templomhoz építették elődeink 1806-ban, s megmaradt eredeti állapotában, mert csak a templomtestet építették újjá – tárja fel a templom építéstörténeti múltját Deli Ernő, aki azt is elárulja, honnan jött a gyufaszálakból épített templomok ötlete:

– 2002-ben megbetegedtem, hirtelen nagyon sok szabadidővel rendelkeztem. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy gyufaszálból templomokat építek. Persze kellett hozzá kitartás és sok-sok türelem is.

– Kezdetben többen őrültségnek, hóbortnak tartották ezt munkát, de a helybeliek örömére ma már látványosságot jelentenek itt a tunyogi templomban, valamint matolcsi református templomban, ugyanis annak is elkészítettem gyufából a makettjét.

– Négy hónap alatt készült el mind a tunyogi, mind a matolcsi templom. Az előbbit 2003-ban éppen húsvétra fejeztem be, az utóbbit pedig augusztus 20-ra. Ezeket méretarányosan készítettem, míg a kis maketthez egy fénykép adta az alapot – teszi még hozzá Deli Ernő.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában