Helyi közélet

2013.06.09. 11:42

Élménygyűjtés hagyományőrzéssel

Nyírbátor - A Tiszahát nevezetességeinek megtekintését a határőr hagyományok ápolásával kötötte össze a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagsága egynapos kirándulás keretében.

Nyírbátor - A Tiszahát nevezetességeinek megtekintését a határőr hagyományok ápolásával kötötte össze a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagsága egynapos kirándulás keretében. Megragadott bennünket a vajai vár korhűen felújított állapota és rendezett, esztétikus környezete. Visszamentünk az időben. Úgy éreztük, hogy II. Rákóczi Ferenc hozzánk is intézi felhívását, mikor kiáltványával az "Istennel a Hazáért és Szabadságért" feliratú zászló alá hívja a "nemeseket és nemteleneket" a labanc seregek ellen. Az arcképekből, a korabeli intarziás bútorokból, tárgyi emlékekből a 17-19. század szellemisége köszöntött ránk. A vásárosnaményi Beregi Múzeum vaskályha kiállítása, a szövés-fonás, fafaragás kellékei, az évszázadok szorgos munkáját illusztráló keresztszemesek egyként a nehéz paraszti élet lenyomatai voltak. Jót tett a séta Gergelyiugornyánál a háborgó Tisza mentén.

Szívünkbe vésődtek Tákoson a 78 éves Baráth Menyhértné ízesen kiejtett szavai, logikus rendbe szedett ismertető gondolatai az 1766-ban vesszőből és sárból épült, úgynevezett "mezítlábas Notre Dame" híres kazettás mennyezetéről, a "napfény templomának" korábbi zivataros hányattatásairól. Újból feltámadt bennünk a határőr büszkeség és identitás a schengeni normák szerint épített barabási határrendészeti kirendeltséget látva, és a nagyszerű eredményekről szóló tájékoztatást hallgatva. Megtudtuk, hogy biztonságosan őrzik a csaknem 36 km. hosszú határszakaszt, sikerrel lépnek fel a tiltott határátlépőkkel és a jövedéki termékek csempészőivel szemben. Élmény volt működés közben látni a hőkamerákat. A zsúfolt nap programjába belefért a tarpai száraz- és a túristvándi vízimalom megtekintése is. Ezek után nem csodálható, hogy a hazaúton határőr nótáktól zengett az autóbusz.

- Vincze István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában