Helyi közélet

2013.08.05. 10:06

Nem mondanak le a tanyákról

Balkány, Nagycserkesz, Kállósemjén - Az önkormányzatok piacot fejlesztenének, új tanyagondnoki autót vásárolnának.

Balkány, Nagycserkesz, Kállósemjén - Az önkormányzatok piacot fejlesztenének, új tanyagondnoki autót vásárolnának.

Immár harmadik alkalommal hirdette meg a kormány a Nemzeti Tanyafejlesztési Programot annak érdekében, hogy az elkülönített 4,5 milliárd forinttal javítsa a 300 ezer tanyán élő lakos életminőségét, erősítse a vidék népességmegtartó erejét.

Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a tanyákkal rendelkező önkormányzatok mi mindenre pályáznak a mostani tanyafejlesztési program keretében.

Tavaly már nyertek

Balkány közigazgatási területén 24 működő tanyai településrész található, így az önkormányzat gyakran szembesül az ott élő emberek gondjaival, problémáival. Éppen ezért tavaly a tanyafejlesztési programban a földutak karbantartásához szükséges gépekre pályáztak, s a nyertes pályázatnak köszönhetően ma már gréder, tárcsa és tolólap is segíti a tanyákhoz vezető utak karbantartását.

– Ebben az évben a helyi termékek piacra jutását szeretnénk segíteni, s ennek érdekében a piacunk fejlesztésére pályázunk – mondta el érdeklődésünkre Pálosi László, Balkány polgármestere. – A már meglévő kispiacot tervezzük felújítani, rendbe tenni, bővíteni. A számítások szerint a beruházás 30 millió forintba kerül majd, a tíz százalékot jelentő saját erő, a 3 millió forint megvan erre a célra.

Nagycserkesz határában is szinte egymást érik a bokortanyák.

– A falugondnoki hálózat fejlesztése érdekében egy új falugondnoki autóra pályázik az önkormányzat, ugyanis a jelenlegi jármű nagyon rossz állapotban van, sokat költünk arra, hogy működőképes legyen – tájékoztatta lapunkat Luzsinszki Lajosné polgármester. – Az új járművel egyrészt személyeket szállítanánk, másrészt az ételeket hordanánk ki a szociálisan rászorult embereknek.

A Kállósemjénhez tartozó Kiscseretanya azon kevés tanyák egyike, amely nem rendelkezik villamosenergiával. Az önkormányzat tervei között már korábban is felvetődött ennek megvalósítása.

– Bár magán a tanyán kevesen élnek, de egyre jobban kiépül ott egy lovas turizmusra épülő vállalkozás, amely munkahelyeket is teremtene, ezért mindenképpen szeretnénk elérni, hogy legyen villamos energia Kiscseretanyán – vázolta fel a jövőt Belicza László, Kállósemjén polgármestere. – Ennek érdekében pályázunk a tanya villamosítására, de mivel a programban főleg a napelemek kiépítéséről van szó, a turisztikai központ működtetéséhez pedig jóval több energiára van szükség, az E.ON-nal tárgyalunk arról, hogy kiépül odáig az elektromos hálózat is.

A További részleteket megtalálják a Kelet-Magyarország 2013. augusztus 6-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában