Helyi közélet

2013.08.14. 14:50

Biztonságosabb lett a közlekedés

Nyírpazonynál a 4-es számú főútvonalon szinte lehetetlen volt az átkelés eddig a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Nyírpazonynál a 4-es számú főútvonalon szinte lehetetlen volt az átkelés eddig a gyalogosok és a kerékpárosok számára.Nincsenek könnyű helyzetben azon települések lakói, amelyeket nagyforgalmú főutak vágnak ketté. Jól ismerik a balesetveszélyes körülményeket Nyírpazony lakói is, hiszen a Kabalás nevezetű településrészt a falutól elvágja a 4. sz. főútvonal. Ráadásul az elmúlt években megépített kerékpárút is a kabalási oldalban halad, így hiába ott a biztonság, ha utána még át kell kelni az életveszélyes úttesten. Minderről szerencsére már csak múlt időben lehet beszélni, ugyanis augusztustól kijelölt átkelőhely segíti Kabalásnál a gyalogosok és a kerékpárosok áthaladását.

- Régi vágya volt már a lakosságnak, hogy legyen egy zebra a biztonságos átkelés érdekében. Sok szülő átkísérte az úton a gyermekét, s csak utána indult el az ügyeit intézni. A zebra felfestését indokolta az is, hogy 2005 és 2009 között hat baleset történt ezen a szakaszon: ketten halálos sérüléseket szenvedtek, ketten súlyosan, ketten pedig könnyebben megsérültek az ütközések következtében - magyarázza Dubay László, Nyírpazony polgármestere.

– 2009-ben a szakemberek forgalomszámlálást végeztek, amelynek eredményeként az jött ki, hogy naponta 6200 jármű halad el ezen a szakaszon. Mindezek az okok miatt 2011-ben pályáztunk a „Kisköltségű Forgalomtechnikai Beavatkozások” című kiírásra, s annak eredményeként készült el a biztonságos közelekdést segítő átkelőhely. A 11 millió 600 ezer forint értékű beruházáshoz 80 százalékos állami támogatást kaptunk.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2013. augusztus 15-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában