Helyi közélet

2013.09.19. 07:27

Ahol édes teher a savanyítás

Demecser - „Káposzta, káposzta, téli, nyári káposzta,/ Édesanyám háza nálam nélkül, de árva./ Az van a káposzta csipkés levelére rá írva./Érted vagyok rózsám három évig katona...” – hihetetlen, már-már mesés, hogy azonos időpontban lett város Demecser és Vecsés, a két káposztás település.

Demecser - „Káposzta, káposzta, téli, nyári káposzta,/ Édesanyám háza nálam nélkül, de árva./ Az van a káposzta csipkés levelére rá írva./Érted vagyok rózsám három évig katona...” – hihetetlen, már-már mesés, hogy azonos időpontban lett város Demecser és Vecsés, a két káposztás település. Tizenkét esztendeje kapták meg a megtisztelő rangot, és bár e téren a Pest megyei település jobban benne van a köztudatban, Demecserben rengeteget tesznek önmaguk népszerűsítéséért. Korábban a másodosztályú labdarúgócsapat révén váltak ismertté, aztán három esztendeje a helység lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát, a Káposztás Napok immár kilencedik alkalommal csábítja az ország legkülönbözőbb pontjáról és a határon túlról érkezők sokaságát.

– Mitől lesz másabb az idei rendezvény?

Demecser neve a köztudatban úgy élt, mint a káposztasavanyítás prominens helye. A természeti adottságok, a föld, az infrastruktúra lehetővé tette a nagyüzemi gyártást is. A hosszú évszázadok nehéz, küzdelmes, de biztos megélhetési lehetőségét, forrását, a káposztát ünnepeljük ilyentájt. Most a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend jelenléte számít újításnak. Hosszasan lehetne ízelítőt adni a rendezvényből, a www.kaposztasnapok.hu weblapon minden fontos információ megtalálható.

– A kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt az önkormányzati adósság konszolidációjánál. Mekkora az állami átvállalás nagyságrendje?

– Száz százalékos mértékről beszélhetünk, ami esetünkben 920 millió forint. Az iskolabővítés és a szennyvíztisztító-építés több mint 1 milliárdos beruházás, ami alaposan megnövelte a hitelállományt. Teljesen tehermentessé váltunk, és az új távlatokat nyitott meg a város életében.

– Miért mondtak le az iskolák fenntartásáról?

– Sajnos, rákényszerültünk erre a lépésre. Fájó szívvel adtuk át az államnak az általános iskolát, a művészeti iskolát és a középiskolát, mivel ráfizetés lett volna önkormányzatunk számára a működtetés. Így is rengeteg közös feladatunk maradt: üzemeltetjük az 1100 adagos konyhát és a sportcsarnokot is.

– Amennyiben nincs adósság, nincs mínusz, szerepel-e költekezés a tervekben?

– Jelenleg nincs futó beruházás, viszont több nyertes pályázatunk van tartaléklistán. Ilyen például az orvosi rendelő vagy 1,5 kilométer belterületi út építése. Működik 5 hektáron a szociális földprogram, és 24 millió forintos összeg fordítható a civil szervezetek és a helyi vállalkozások erősítésére. A térfigyelő kamerák kiépítésére elnyert pályázatunk jövőre valósul meg. Régi restanciánk a főtér. Várjuk, figyeljük a fejlesztési lehetőségeket.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában