Helyi közélet

2013.09.05. 07:16

Interjú: Czibere Józseffel, Tyukod polgármesterével

Tyukod - Politikai kakaskodás helyett Tyukod önkormányzata a település fejlődésére koncentrál.

Tyukod - Politikai kakaskodás helyett Tyukod önkormányzata a település fejlődésére koncentrál.

Magyarország egyetlen „Ty” kezdőbetűs települése több mint kétezer lakost számlál, március óta önkormányzati társulásban működik a mintegy 700 lelkes Ura községgel. Ugyanebben a hónapban időközi polgármester választást tartottak Tyukodon, amelyen a függetlenként induló Czibere József fölényes győzelmet aratott.

KM: Milyen állapotban vette át a település irányítását, és mi történt az elmúlt fél évben?

Czibere József: – Az elődöm, Nagy Miklós a járási hivatal vezetője lett, ezért került sor az időközi választásra. Mondhatni, könnyű dolgom volt, hiszen a korábbi ciklusok alatt minden fontos, nagy volumenű beruházás elindult, illetve megvalósult, gondolok itt a vezetékes ivóvíz- és szennyvízhálózatra, a gázbekötésekre, az óvoda, az iskola és a polgármesteri hivatal felújítására, illetve a közúthálózat rendbe tételére. Valamennyi településvezetőnek és képviselő-testületnek szívügye volt Tyukod fejlődése, politikai kakaskodások helyett ma is erre koncentrálunk. A beruházások működtetése, fenntartása és korszerűsítése mellett persze további fejlesztések, pályázatok is napirenden vannak. Nagy előrelépésnek tartom, hogy sikerült felújítani az önkormányzati utak 95 százalékát, szeptemberben pedig szilárd burkolatot kapnak a „kis közök” is.

KM: Mi a helyzet a (köz)foglalkoztatás, munkahelyteremtés területén?

Czibere József: – A kétezer fős községben 600 az aktív korúak száma. A foglalkoztatás helyettesítő támogatásban (fht) részesülők száma változó: télen 300, nyáron, az idény munkáknak köszönhetően 150 ember kapja ezt a 22.800 forintos „segélyt”. Az önkormányzat 100-120 közfoglalkoztatottnak ad valódi, értékteremtő munkát nettó 47-57 ezer forintos havi fizetésért. Ők a mezőgazdasági mintaprojekt keretében zöldséget termelnek (ennek egy részét közétkeztetésre fordítjuk, a felesleget pedig értékesítjük), feladatuk a kül- és belterületi utak, belvízelvezető csatornák karbantartása, továbbá a térkő gyártás és a betonlap gyártás is. A másik nagy munkaadó Tyukodon a konzervgyár, a szezonális munkák idején mintegy 50-100 dolgozót foglalkoztat. Sokan a csengeri cipőüzembe járnak dolgozni, illetve szép számmal működnek kisebb vállalkozások is a településünkön.

KM: Melyek a további tervei polgármesterként?

Czibere József: – Nem vagyok álmodozó típus, „világmegváltó” elképzelések helyett reális, ésszerű, megvalósítható célokért küzdök, a képviselőtestülettel karöltve. Az önkormányzati úthálózat teljes körű felújítását ilyennek tartom, illetve az orvosi rendelő felújítására, korszerűsítésére is jó esélyt látok pályázati forrásból az elkövetkezendő években. Célunk a két használaton kívüli önkormányzati ingatlan hasznosítása is: a régi iskola épülete idősek nappali ellátó intézményeként születhetne újjá. Jövő év januártól a képviselőtestület döntésének értelmében a szociális ellátást a tyukodi református egyházzal közösen végezzük, nekik kulcsszerepet szánunk az idősellátásban. A kastélyba szociális vagy oktatási intézményként lehelnénk újra életet a megyei önkormányzat vagy az illetékes minisztérium támogatásával. Az iskolafelújítás második ütemének megvalósítását is beütemeztük, a tervek már a miniszterelnöki hivatal asztalán vannak.

KM: A látványtó mellett egy másik „csodával” is büszkélkedhet a település.

Czibere József: – Igen, Tyukodon található a térség legszebb és legfelszereltebb gyermekbirodalma, amely a 2006-ban nem csak új külsőt, hanem új nevet is kapott: megszületett a Csodák Világa Óvoda, 70-80 gyermek második otthona.

 

Névjegy

Név: Czibere József

Iskolai végzettség: mg. technikus

Főbb munkahelyek: termelőszövetkezet, helyi önkormányzat, 2013 márciustól polgármester

Családi állapot: nős, 2 gyermeke van

 

Készítette: Palicz István


Kapcsolódó anyagok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában