Helyi közélet

2013.09.17. 12:21

Ókori mítoszok modern köntösben – záhonyi festőpalánták 7. tábora

A záhonyi Festőpalánták Képzőművészeti Közhasznú Alapítvány, ezúttal is megszervezte budapesti nyári táborát a Szépművészeti Múzeumban - Szvák Enikő beszámolója.

A záhonyi Festőpalánták Képzőművészeti Közhasznú Alapítvány, ezúttal is megszervezte budapesti nyári táborát a Szépművészeti Múzeumban - Szvák Enikő beszámolója.

Idén húsz gyerek élvezhette a főváros látványosságait hét napon keresztül. A szerencse ezúttal sem hagyta el a szervezőket. Az időjárás kegyes volt, árnyékban minimum harminc fok, így meleg és élmények sora várt arra, aki már hónapokkal korábban erre a táborra szavazott. A július eleji vasárnap délelőtt egy kissé hosszú IC-vel történő utazással telt el, majd a nap további részében a Vasúttörténeti Parkban kalandoztunk remek idegenvezetéssel.

Ott aztán minden megtudható a magyar mozdonyokról, szerelvényekről, sőt lehetőség van felülni egy liliputi kisvasútra is, ami elődeihez hasonlóan pöfög, zötyög, és sípolva jelzi útját. Bátran mondhatom felnőtt fejjel is fülig ér a szája annak, aki vállalkozik rá, hogy megülje ezt a kis "vasparipát”. A tűzforró délutánon már egy hűvösebb hely és más korszak került a középpontba. Kisebb pihenő után egyiptomi foglalkozás következett a Babilon Centerben, melynek során interaktív eszközök segítségével élhettük át az ókori Egyiptom idejéből származó különböző rituálékat, többek között a mumifikálás egyik szertartását is. Továbbá a múmia lelke is megmérettetett a „Kettős Igazság Csarnokában”.

Itt azonban nem állt meg a nap, hanem haladtunk előre az időben és a korszakokban. Az „Ave Caesar!” címet viselő program a Római Birodalomba repített minket. Megismerkedhettünk a Római Légió egy napjával és játékos kiképzésen is részt vehettünk. Végül pedig Marcus Aurelius császár lakosztályában egy adományozási szertartást is elvégeztünk.

Foglalkozások a Szépművészeti Múzeumban

Másnap már új hét következett a Szépművészeti Múzeum foglalkozásaival. Ókori mítoszok modern köntösben - azaz ókori mítoszok ábrázolása a művészettörténet különböző korszakaiban, a múzeum gyűjteményein keresztül. A tábor ideje alatt délelőttönként végignéztük és meghallgattuk azokat a mitikus történeteket, amelyek meghatározták az ókori emberek mindennapjait, mindenekelőtt az egyiptomi, a görög-római kultúrkör hagyományos mítoszait, no meg biblikus történeteket kutattuk. Megkerestük továbbélésüket a későbbi korszakok művészeinek munkáiban, a középkortól egészen modern korunkig.

Délutánonként a tábor résztvevői a műhelymunkák során megpróbálták feldolgozni ezeket a történeteket a maguk szemszögéből és technikájával. A témák városligeti játékokkal egészültek ki. Olyan mítoszok, legendák merültek fel, mint például a Hórusz isten betegsége és csodálatos gyógyulása című történet, az istenek és a templomi kultuszok megismerése, óegyiptomi hieroglifák elsajátítása. Vagy Perszephoné története, az Olimpiák világa, Aeneas mítosza, valamint a Romulus és Remus története az Antik kiállításon keresztül bemutatva. Nem maradhatott ki Mária és az Angyali üdvözlet, József története, Szent Jeromos, Szent Lőrinc, Sárkányölő Szent György és Keresztelő Szent János életének és legendáinak megismerése sem a múzeumpedagógia módszereivel. Mindezek mellett a Széchényi fürdő épületét belülről tekinthették meg a gyerekek, és kalandozhattak egy teljes délutánon át a Fővárosi Állatkertben.

Kis kézművesek alkotásai

A kézműves feladatok is komoly koncentrációt igényeltek. Agyagból készültek egyiptomi amulettek, rézlemezből domborítva gorgófejek, s mellettük a mécsesek fényénél kódexek, iniciálék tervezése és másolása jelentett kreatív elfoglaltságot. A táborszervezők természetesen ezúttal is gondoskodtak szabadidős programokról. A hétfői nap a Gellérthegy megmászásával indult. Kedden a Madách Színházban megtekinthettük az év sikerdarabját a Mary Poppinst.

Tátott szájjal bámultuk a jelmezeket, a díszleteket, a színészi játékot, és a filmhez hű utolsó zárójelenetet, ahol a csodadada szó szerint a fejünk felett repült el új feladata felé. Szerdán a Szent István Bazilika épületét térképeztük fel alaposan kívülről és belülről. Ám a kilátótoronyba már csak azok juthattak fel gyalog, akik bírták szusszal és kitartással. Csütörtökön a Boszorkánymúzeumban ismerkedtünk meg különböző, a Harry Potterben szereplő technikákkal, mint például „hogyan lehet hírnevet a palackba zárni” vagy kártyából jósolni. A hét utolsó munkanapja pakolással, pihenéssel telt, hogy szombaton újult erővel vághassunk neki a hosszú hazaútnak, egy Westendben eltöltött délelőtt után.

- Szvák Enikő -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában