Helyi közélet

2013.09.16. 10:58

Ragyogó könyv cirógatja a napkoriakat

Napkor - A napkori Faluházán dr. Legeza László Napkor képeskönyve című fotóalbumát mutatták be az érdeklődőknek.

Napkor - A napkori Faluházán dr. Legeza László Napkor képeskönyve című fotóalbumát mutatták be az érdeklődőknek. Sokan voltak kíváncsiak: hamar megtelt a Faluháza nagyterme – nem csak a helyi lakosokkal, hanem a településről elszármazottak is hazajöttek a rendezvényre. A színvonalas műsorban volt szólóének, napkori mártogatós tánc, a Mistrál együttes vezetője pedig megzenésített verseket adott elő gitárkísérettel.

– A könyv tartalmát Gurály László nyugdíjas iskolaigazgató ismertette, aki a nagy tiszteletben álló, Napkoron 12 évig élt Legeza családot is bemutatta – számolt be a programról Gutyán Lászlóné, a bemutató szervezője. – Idősebb Legeza László görög katolikus pap volt, míg felesége, Maca néni pedagógus a helyi iskolában. Fiuk, dr. Legeza László a Napkor képeskönyv szerkesztője, a faluhoz fűződő ifjúkori kedves, szép élmények emlékére készítette az albumot, amit a könyv előszavában meghatóan ír le: „Ha valaki hosszabb-rövidebb ideig élt Napkoron, az is szeretettel gondol a községre. Így van ezzel e sorok írója is, aki gyerekkora és ifjúsága zömét Napkoron töltötte.

Ott járt általános iskolába és tanulta meg Hegymegi Ilonka nénitől a matematikát, Fodor Annuska nénitől az irodalmat, Huszti Mariska nénitől a helyesírást”.

A szerkesztő a legrégebbi időktől kezdve ismerteti a falu történetét, melyet Fráter György átiratokban fennmaradt jegyzőkönyve említ 1213-as keltezéssel. Bemutatja a három egyházat képekben és történetükben, kiemeli a falu jellegzetességeit, a régi Kállay-, majd Gyulaházy-féle kastély épületében működő Jósika Miklós Általános Iskolát, hagyományait, mezőgazdasági erősségeit, természeti szépségét.

Ez a könyv a már meglévő dr. Lekli Béla Napkor története című könyv kiegészítője. Művészi kidolgozású fotóival, kiváló minőségű, nagyon értékes könyvvel ajándékozta meg a napkori embereket.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában