Helyi közélet

2013.11.26. 17:58

Feljelentést tesz az Együtt-PM a kislétai videoügyben

Budapest, 2013. november 26., kedd (MTI) - Az Együtt-PM nem fizetett a kislétai videón szereplő közmunkásnak - jelentette ki Karácsony Gergely, a pártszövetség politikusa kedden sajtótájékoztatón, közölve: hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, a férfi miért állította ezt.

Budapest, 2013. november 26., kedd (MTI) - Az Együtt-PM nem fizetett a kislétai videón szereplő közmunkásnak - jelentette ki Karácsony Gergely, a pártszövetség politikusa kedden sajtótájékoztatón, közölve: hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, a férfi miért állította ezt.

Az Együtt-PM szombaton tett közzé egy videót, amelyen egy férfi arról beszél, közmunkásoknak ötezer forintot ajánlottak azért, hogy a szövetség vezetője, Bajnai Gordon ellen tüntessenek. Az M1 Híradójának viszont hétfőn azt mondta a férfi: tízezer forintot fizettek neki, hogy azt állítsa, pénzért toboroztak demonstrálni közmunkásokat.

Az Együtt-PM a sajtótájékoztatóval egy időben az interneten is nyilvánosságra hozta a Kislétán készült vágatlan felvételt. Karácsony Gergely azt mondta, így mindenki eldöntheti, hogy spontán beszélgetést rögzít, mint ők állítják, vagy "a bajai botrány után annyira hülyék voltunk, hogy megpróbáltunk volna bárkit egy ilyen beszélgetésre rávenni".

Azt is közölte, hogy bár a közmunkás az M1 Híradónak nyilatkozva súlyosan valótlan állítást fogalmazott meg, ellene - kiszolgáltatottsága miatt - nem kezdeményeznek eljárást. Szeretnék azonban, ha kiderülne, hogy miért változtatott korábbi szavain - indokolta ismeretlen tettes elleni feljelentésüket. Meggyőződésük ugyanis, hogy a férfi "meghajolt a helyi hatalom akarata előtt".

Karácsony Gergely azt mondta, az Együtt-PM senkinek sem fizet politikai cselekvésért, sem azért, hogy részt vegyen a rendezvényükön, sem azért, hogy valótlanságot állítson.

Azt is mondta, felháborítónak tartják, ahogy az M1 Híradója eljárt az ügyben. A Magyar Televíziónak "arra volt ideje, hogy az egész sztorit eladja két napilapnak", de arra nem, hogy az Együtt-PM véleményét is kikérje - fogalmazott.

Ezért - folytatta - panaszt tesznek a Magyar Televíziónál a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértése miatt. Ha pedig ennek nem adnak helyt, a médiatanácshoz fordulnak.

A videó keletkezéséről azt mondta: az a munkatársuk rögzítette, aki Bajnai Gordon nyírbátori fórumán is forgatott. Senki sem volt bemikrofonozva, az elhangzottakat az operatőr kezében lévő kamerán található mikrofon vette föl - mondta kérdésre. Hozzátette: a spontán kialakult beszélgetésnek tanúja volt a fotósuk is, aki vállalja a tanúskodást, ha az ügy bíróság elé kerül. Emellett jelen volt egy másik helybéli férfi is, aki azonban nem szólal meg a felvételen.

Kérdésre elmondta, szombat óta nem próbáltak kapcsolatba lépni a videón szereplő férfival, mert nem akarnak a nyomozóhatóság helyett eljárni.

Karácsony Gergely beszélt arról is, rendszeresen tapasztalják, hogy szervezett ellentüntetők zavarják meg az Együtt-PM szövetség vezetőjének látogatásait, és nem ez az első eset, hogy kivezényelt közmunkásokat fedeznek fel köztük, ez történt korábban Szigetváron is.

A hétfő esti M1 Híradónak név nélkül, de arcát vállalva nyilatkozó közmunkás kijelentette, 10 ezer forintot kapott azért, hogy a kamera előtt azt mondja, pénzért toboroztak közmunkásokat egy Bajnai Gordon elleni tüntetésre. A férfi elmondta: a videó készítői tízezer forintot fizettek neki azért, hogy a kamera előtt elmondja az előre megbeszélt szöveget. "Mondták, hogy ez egy pár perc lesz, pár perc forgatás (...) elmondtam, amit ők mondtak (...) az egyik producer kérdezett, és arra válaszoltam" - jelentette ki.

A hírműsorban emellett elhangzott: a férfi arról is beszámolt, hogy a polgármester nem ajánlott nekik pénz azért, hogy tüntetni menjenek. Azt is mondta, nem hitte, hogy a felvétel nagy nyilvánosságot kap, "és ilyen nagy bajba sodornak ezzel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában